Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec z gęsi
Date: Sat, 13 Aug 2005 07:14:18 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <ddj6ln$8og$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ns.pawlacz.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1123910058 12365 80.72.34.43 (13 Aug 2005 05:14:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 Aug 2005 05:14:18 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245805
Ukryj nagłówki
In article <ddj6ln$8og$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:
> ===
> Kupiłem niedawno (nie wiem po co - z ciekawości?) 4kg tłuszczu gęsiego,
Pozazdrościć.
> wytopiłem i mam teraz ogromną ilość smalcu.
> Poniważ nie mam żadnych doświadczeń z tym cudem, zapytuję:
>
> 1. Czy można na tym smażyć i piec w wysokich temperaturach?
Zastanów się. Jak się smalec, także ten, uzyskuje?
> 2. Do czego jeszcze smakowitego można ten smalec użyć?
Właściwie jest niezbędny w środkowoeurpejskiej kuchni żydowskiej.
Ponadto -- na chleb.
> 3. Czy ten tłuszcz jest zdrowy?
Hm....
>
> Pytania nasunęły mi się po pierwszych próbach. Chleb z gęsim smalcem niemal
> nie różni się w smaku od tego z wieprzowym (tylko trzeba jeść szybciej,
> zanim się roztopi). Potawy smażone też niczym się nie wyróżniają,
No cóż, według mnie smak smalcu gęsiego jest zdecyowanie inny niż
wieprzowego.
>a smalec
> zaczyna dymić mniej więcej tak, jak wieprzowy.
Czyli w wysokiej temperaturzem
Władysław
|