Data: 2003-02-17 11:20:51
Temat: Re: Soljanka
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
walkie!:
> A mógłbyś podać wersję po polsku? Z chęcia bym przeczytała :) i pewnie
> przygotowała :-)
tylko tłumaczenie, za sukces nie odpowiadam ;-)
2-3 cebule obrać i pokroić w kółka. Czerwoną i zieloną paprykę umyć i
pokroić w paski. 300g mięsa nawinie (świnia, wół do wyboru) pokroić w
kostkę i podmażyć. Można dać kiełbasę, wtedy nie smażyć, tylko dać do zupy.
Znaczy mięso podsmażyć na oleju, dodać cebulę i paprykę i dalej
podsmażyć. Dodać 600ml bulionu, 200g przecieru pomidorowego, ziele
angielskie (5 sztuk), 1-2 listki bobkowe, łyżeczkę ostrej papryki,
łyżeczkę pieprzu. Gotować 20min mieszając od czasu do czasu.
Zupę na talerzu doprawić kwaśną śmietaną i pokrojonymi odrostami pietruszki.
Waldek
|