Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos do gołąbków
Date: Thu, 31 May 2001 07:37:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 25
Message-ID: <1eu9efq.puf7vfsopl8gN%wlos@tele.com.pl>
References: <7...@n...onet.pl> <9f2v0m$naf$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm74.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 991287604 26674 213.76.108.74 (31 May 2001 05:40:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 31 May 2001 05:40:04 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53132
Ukryj nagłówki
Jola L-L <j...@i...pl> wrote:
> Użytkownik <z...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisa":7...@n...onet.pl...
> > Mam pytanie jak w tytule - jak otrzymać dobry sos do go"ąbków. Szczerze
> > Rafal
>
> Dla mnie istnieja tylko golabki w sosie wlasnym, zadne inne. Po zawinieciu
> farszu w liscie obsmazam je partiami na patelni na rozgrzanym oleju na mocno
> zrumieniony kolor i przekladam do garnka. Na dno ukladam marchewke (1 szt) w
> dlugich paskach ( o grubosci plasterkow tylko wzdluz), na to porwany jeden
> lisc kapusciany , potem obsmazone golabki, zalewam to woda ktora nalalam do
> patelni po smazeniu i podgrzalam, skrupulatnie zeskrobujac wszelkie
> zrumienienia- to da kolor sosu , vegeta...i to wszystko. Po uduszeniu ( ja
> to robie w szybkowarze- to chwila) zageszczam sos maka...i to tyle.
Skoro dodajesz marchewke, make i (tfu!) wegete, to trudno nazwac to
sosem wlasnym. Zwlaszcza -- ile tego sosu wyjdzie w szybkowarze.
Traycyjnie golabki po zawinieciu dusi sie, najlepiej w garnku wlozonym
do pieca, zalane wywarem z grzybow, zurem lub kwasem z kapusty. W
kazdym razie zasada jest taka, ze sa duszone w sosie z ktorym maja byc
podane.
Wladyslaw
|