Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.
news.xs4all.nl!194.109.133.84.MISMATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all
.nl!xs4all!feeder.news-service.com!postnews.google.com!e7g2000yqf.googlegroups.
com!not-for-mail
From: J-23 <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Thu, 8 Apr 2010 02:01:22 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 58
Message-ID: <6...@e...googlegroups.com>
References: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl> <hpievn$ioi$1@news.onet.pl>
<iy86aa0w3fd$.1o244lym0sjx9.dlg@40tude.net> <hpio93$lh5$1@news.onet.pl>
<1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net>
<hpjb48$9tl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@q...googlegroups.com>
<hpk0de$pik$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.113.228.34
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1270717282 26363 127.0.0.1 (8 Apr 2010 09:01:22 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Apr 2010 09:01:22 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: e7g2000yqf.googlegroups.com; posting-host=217.113.228.34;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3)
Gecko/20100401 Firefox/3.6.3 GTB6 (.NET CLR 3.5.30729)
GTBA,gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327697
Ukryj nagłówki
On 8 Kwi, 09:25, "Paweł B." <b...@w...pl> wrote:
> W dniu 2010-04-08 07:33, J-23 pisze:
> > ostatnio sprawdza mi sie taki przepis, czas przygotowania 25min.:
>
> > na dobrej oliwie przysmazyc kilka zabkow czosnku, dolozyc pokrojone w
> > talarki pieczarki, lekko przesmazyc ale nie za dlugo bo beda gumiaste,
> > nastepnie dodajemy dobra smietane 30%, i pokrojony w kawalki jakis ser
> > plesniowy, im ostrzejszy tym lepiej. ser powinien sie czesciowo
> > rozpuscic. redukujemy, i wrzucamy do tego jakis gruby makaron
> > ugotowany al dente, szybko mieszamy najlepiej przez podrzucanie - jak
> > sie umie. wykladamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem, i
> > pieprzem. albo skrapiamy obrzeza talerza - nie potrawe, dobrym octem
> > balsamicznym, wowczas wszystko ladnie pachnie. nie solimy bo na ogol
> > ser jest wystarczajaco slony. do tego dobre biale wino i odrobina
> > pszennego pieczywa.
>
> Przepis wygląda ciekawie, ale bez mięsa. Masz jakiś "mięsny" w zanadrzu?
>
> Pzdr.
>
> --
> Paweł B.
Z miesem jako takim, przepisu na spaghetti nie mam. Nigdy nie
spotkalem takiego, a juz w szczegolnosci z wieprzowym miesem. Ale
zrobilbym tak: uzyc nalezy mieso mielone, tak jak na lasagne. na
pateli podsazamy na oliwie czosnek raczej cale zabki. po czym
wyjmujemy rzeczony czosnek i odkladamy na talerzyk. na rozgrzana oliwe
wrzucamy mieso i podsmazamy nieustannie przewracajac i odrywajac od
dna patelni jakas paletka drewniana. mieso bedzie mialo tendencje do
sklejania sie ale nalezy je rozdrabniac w miare mozliwosci. kiedy
uznamy ze jest juz przysmazone, mysle ze po circa 15-20min. podlewamy
lekko bulionem - moze byc z kostki rosolowej. powinno sie lekko
poprozyc, ale nie za dlugo gora 10min. nastepnie dodajemy przecier
pomidorowy i dokladnie wszystko mieszamy. jesli chcemy by potrawa byla
ostra dodajemy papryke ostra, najlepiej swieza. ponownie wrzucamy
podsmazony czosnek, i podlewamy bulionu. konsystencja powinna byc jak
gesta smietana. do tego wrzucamy ugotowany makaron (al dente) raczej
klasyczny - nitki. wszystko szybko mieszamy. podajemy na lisciach
salaty, z mocno wytrawnym czerwonym winem i odrobina pieczywa.
mozna jeszcze tak;
kawalek wedzonego kurczaka obieramy od kosci, usuwamy skore i sciegna
pozostawiajac czyste mieso. rozdrabniamy je na kostki circa 0,5 - 1
cm. przygotowujemy cos w rodzaju zasmazki z odrobiny maki najlepiej
zytniej. rozrowadzamy cienkim bulionem tez z kostki rosolowej. gestosc
taka jak nie za rzadka smietana. wrzucamy kawalki miesa i mieszajac
rogrzewamy, nie za dlugo circa 4-5min. nastepnie wrzucamy jakis gruby
makaron, zasypujemy posiekana nacia pietruszki. na koniec dolozyc na
krotka chwile przekojone na pol koktajlowe pomidorki i na wierzch
ukladamy jakies kielki abo rzeżuche. dominujacy powinien byc smak
wedzonki. do tego wino czerwone. mieso korczaka mozna zastapic inna
wedzonka ale nie wedzonym boczkiem, ktory mozna uzyc do spaghetti
carbonara.
J-23 itede...
|