Data: 2006-03-15 06:47:26
Temat: Re: Stek
Od: "Misiek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-D55B5F.07015515032006@news.gazeta.pl...
> In article <dv7bsq$qof$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>, "Misiek" <p...@g...pl>
> wrote:
>
> > Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w
wiadomości
> > news:d5DQf.3321$Px4.254@trnddc04...
> >
> > >
> > > Wziac gruby kawalek wolowej poledwicy bez kosci - to co sie nazywa po
> > > angielsku "boneless rib eye steak" a chyba "antrykot" po PL.
> >
> > Stek to stek, antrykot to antrykot, a poledwica wolowa to poledwica
wolowa
> >
> > I chocbys bardzo chcial to z poledwicy wolowej nmie zrobisz steku (ani z
> > poledwicy wolowej nmie zrobisz antrykotu)
>
> Antrykot i polędwica to fragmenty tuszy wołowej.
> Stek to sposób przyrządzenia. Więc jak najbardziej z polędwicy może być
> stek.
>
> Władysław
A czytales to co napisalem powyzej?
Zastanow sie na przyszlosc gleboko zanim palniesz nastepne glupstwo
Z poledwicy wolowej nie zrobisz steku...
Z polędwicy wolowej mozesz zrobic: bitki, befsztyk, bryzol, bitki, tatara
(to tez befsztyk)...a nawet szaszłyka :-)- choc to ostatnie w oryginale to z
baraniny się robi
Tyle
a zeby nie bylo ze jestem goloslowny to powtorze:
1. POLĘDWICA, element tuszy mięsnej (mięsień lędźwiowy z przyległym
tłuszczem), wyjmowany z okolic kości biodrowej; polędwica wieprzowa jest
surowcem do wyrobu wędliny, też zwanej polędwicą; polędwica wołowa lub
końska spożywana po usmażeniu (befsztyki, bryzole, filety), również jako
wędlina (peklowana i wędzona).
polędwica
<mięso z części lędźwiowej tuszy mięsnej zwierzęcia; pieczeń, wędlina z tego
mięsa>
Polędwica wieprzowa, wołowa.
Surowa, wędzona polędwica.
Befsztyk z polędwicy.
2. antrykot
<mięso z przedniej, górnej części tuszy wołowej lub cielęcej; płat tego
mięsa; surowy lub smażony kawałek tego mięsa>
3. befsztyk
<kawałek mięsa wołowego zwykle z polędwicy lub rostbefu>
Befsztyk z cebulką.
Befsztyk skrobany <befsztyk z mięsa rozdrobnionego>
Befsztyk po angielsku <kawałek mięsa z wierzchu mocno przysmażony, wewnątrz
krwisty>
Befsztyk po tatarsku, tatarski <surowe mięso wołowe, mielone, odpowiednio
przyprawione>
4.bryzol
<potrawa z polędwicy wołowej lub końskiej, pokrojonej w poprzek włókien na
skośne płaty, pobitej i usmażonej; często podawana z pieczarkami>
5. rumsztyk
<potrawa z mięsa wołowego smażona lub duszona z dużą ilością cebuli albo
przyrządzana na sposób angielski w stanie półsurowym>
6. stek
<kotlet, zraz>
Stek wieprzowy, wołowy.
Stek cielęcy garnirowany.
7. eskalopek ~pka, (w nadrzędniku)
<płat mięsa lub ryby, lekko spłaszczony tłuczkiem, usmażony na tłuszczu>
Eskalopki cielęce.
8. zraz <potrawa z mięsa pokrajanego w plastry, mocno zbitego (niekiedy
mielonego), podsmażonego i następnie duszonego z dodatkiem cebuli i
przypraw>
Zrazy z kaszą.
Dusić zrazy.
Zrazy nelsońskie, zrazy po nelsońsku <zrazy duszone w maśle, z dodatkiem
grzybów, korzeni, często także kartofli>
9. kotlet
<potrawa otrzymywana głównie z mięsa (bitego lub mielonego), rzadziej z ryb,
jaj, ziemniaków; smażona na tłuszczu, ma formę placka lub plastra>
Kotlet barani, cielęcy, wieprzowy.
Kotlet mielony, siekany.
Kotlet schabowy z kapustą.
Usmażyć kotlety z ryby.
Zamówić, zjeść kotlet.
10. bitki
<kotlety bite>
Bitki wołowe, cielęce.
Mięso na bitki.
11. szaszłyk
<potrawa z kawałków mięsa, najczęściej baraniny, przekładanych plasterkami
słoniny, pieczonych na rożnie>
I ... więcej nie przychozi mi do głowy hihihi
|