Data: 2002-02-16 14:48:58
Temat: Re: Stek pilnie poszukiwany
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Mapet" <l...@w...pl> a écrit dans le message news:
3...@n...vogel.pl...
> DO STEKÓW SA SPECJALNE PATELNIE. Nie plaskie, ale z pofalowanym lekko
dnem.
> Efekt jest taki, ze miesko dostaje charakterystycznych "paskow" i cala
> krwstosc zostaje. Miesko sie nie wysusza na takiej patelni, jest krwiste i
> soczyste. Smazy sie je bez niczego, lekko tylko przed polozeniem na goraca
> patelnie (ktorej nie trzeba smarowac tluszczem - nie ma obawy nie spali
> sie!) smaruje sie mieso z obu stron oliwa (moze byc ostatecznie olej, jak
> ktos nie ma prawdziwej oliwy, ale zaden inny rodzaj tluszczu). Ja sole
miesa
> jak juz jest na talezu, nie podczas smazenia, bo rzeczywiscie, moze sie
> zrobic kapec. Ale uwaga: prawdziwy befsztyk jest lekko "sztywny", nigdy
nie
> bedzie sie leciutko rozlazil, jak mieso w gulaszu. Pozdrawiam i zycze
> smacznego. Mapet
Ja wlasnie za stekami "w kratke" nie przepadam, bo ta kratka ma (dla mnie)
troche za mocno przypalony smak. Smaze na plaskiej patelni teflonowej, a
mieso smaruje lekko olejem, a czasami to nawet nie, tylko "na sucho".
Ewcia
--
Niesz !
|