Data: 2002-02-16 23:15:51
Temat: Re: Stek pilnie poszukiwany
Od: "Mapet" <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
DO STEKÓW SA SPECJALNE PATELNIE. Nie plaskie, ale z pofalowanym lekko dnem.
Efekt jest taki, ze miesko dostaje charakterystycznych "paskow" i cala
krwstosc zostaje. Miesko sie nie wysusza na takiej patelni, jest krwiste i
soczyste. Smazy sie je bez niczego, lekko tylko przed polozeniem na goraca
patelnie (ktorej nie trzeba smarowac tluszczem - nie ma obawy nie spali
sie!) smaruje sie mieso z obu stron oliwa (moze byc ostatecznie olej, jak
ktos nie ma prawdziwej oliwy, ale zaden inny rodzaj tluszczu). Ja sole miesa
jak juz jest na talezu, nie podczas smazenia, bo rzeczywiscie, moze sie
zrobic kapec. Ale uwaga: prawdziwy befsztyk jest lekko "sztywny", nigdy nie
bedzie sie leciutko rozlazil, jak mieso w gulaszu. Pozdrawiam i zycze
smacznego. Mapet
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:a4loi5$nh7$1@neon.noos.net...
> "Kuba" <k...@o...pl> a écrit dans le message news:
> a4ln1k$it6$...@n...tpi.pl...
> > Witam.
> > Od pewnego czasu mam problem polegający na tym że nie wiem jak
przyrządzić
> > tradycyjny pieczony lub smażony stek z wołowiny. To co wychodzi mi w
domu
> > przypomina kawałek bieżnikowanej opony - zwłaszcza w smaku ;o)
> >
>
> Ogolnie w steku wszystko zalezy od jakosci miesa. A potem od sposobu tkzw.
> obrobki termicznej :
>
> 1. Miesa nie nalezy solic przed smazeniem (pieprzyc mozna). Sol "wyciaga"
> sok z miesa surowego i powoduje ogolne podeszwienie ww.
>
> 2. Samo smazenie odbywa sie w 2 etapach :
> a. obsmazenie szybkie (max.1 min z kazdej strony) na b. goracej patelni
> b. dosmazanie na malym gazie... w zaleznosci od steku jaki chcesz
otrzymac
> (krwisty, wysmazony, itp.) i od grubosci kawalka, tez, oczywiscie, z
kazdej
> strony.
>
> Posolic mozna juz miedzy etapem 1 i 2.
> Caly sekret dobrego steku (poza jakoscia miesa) polega na tym, zeby woda
> (sok) pozostala w miesie w czasie smazenia. Stad etap 1. Wysoka
temperatura
> tworzy skorke, ktora zabezpiecza pozniej przed "ucieczka" soku.
> Dlatego rowniez, jezeli stak pieczesz, nalezy wstepnie mieso obsmazyc, lub
> wlozyc, na poczatku, do pieca porzadnie nagrzanego.
>
> Ewcia
> (wielbicielka krwistych befsztykow)
> --
> Niesz !
>
>
|