Data: 2014-04-17 11:50:53
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Od: Anai <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 17.04.2014 10:56, Ikselka pisze:
>
>> Na "wałkowym" marginesie: wypróbowałam (u kogoś) metalowy i kamienny wałek,
>> ale jednak wolę mój, lekki, bo drewniany - pozwala mi on na bardzo dobrą
>> bieżacą orientację, jaka jest potrzebna w danym momencie siła nacisku,
>> zwłaszcza kiedy trzeba cieniutko rozwałkować ciasto; ciężkim wałkiem łatwo
>> przedobrzyć, a trudno to potem naprawić.
Nie wiem skąd przekonanie, że stalowy jest ciężki...
Przecież ten wałek nie jest odlany z kawałka złomu, tylko część
wałkująca pokryta jest cienką warstwą metalu - mam taki i jest lżejszy
niż drewniany.
Drewniane są fajne ale mają jedna wadę - czasem (coraz częściej w epoce
robienia wszystkiego jak najniższym kosztem i byle jak) odłamują im się
uchwyty. Miałam/mam też drewniany wałek bez uchwytów - toczony z jednego
kawałka drewna - no tu się nic odłamać rady nie da, ale wałkowanie tym
wałkiem to był koszmar :/
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
|