Data: 2014-04-17 12:38:58
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 17 Apr 2014 11:50:53 +0200, Anai napisał(a):
> Nie wiem skąd przekonanie, że stalowy jest ciężki...
> Przecież ten wałek nie jest odlany z kawałka złomu, tylko część
> wałkująca pokryta jest cienką warstwą metalu - mam taki i jest lżejszy
> niż drewniany.
Ja wypróbowywałam wałek toczony ze stali.
> Drewniane są fajne ale mają jedna wadę - czasem (coraz częściej w epoce
> robienia wszystkiego jak najniższym kosztem i byle jak) odłamują im się
> uchwyty.
Mam ten sam drewniany wałek od z górą 20 lat, to chyba jeszcze z tej
"lepszej" epoki, bo uchwyty ma zespolone z osią, na której się obraca
korpus, więc niby co się ma tam odłamać i od czego? Poza tym drewno ma
miękki udar, żtp - nie wyobrażam sobie zgrzytania stali po moim kamiennym
blacie ani odgłosu odkładania tam wałka, brrrr. Jesli więc go wymienię, to
ewentualnie na plastikowy pokryty silikonem. Może.
> Miałam/mam też drewniany wałek bez uchwytów - toczony z jednego
> kawałka drewna - no tu się nic odłamać rady nie da, ale wałkowanie tym
> wałkiem to był koszmar :/
Też takiego nie kupię, jednak co rusz widuję u zawodowych kucharzy właśnie
takie wałki i tylko takie. Ciekawe...
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|