Data: 2004-01-02 14:42:58
Temat: Re: Strudel
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Renia napisał:
> strudlowe ;) To jest specyficzne ciasto trochę przypomina ciasto na makaron.
> O ile dobrze pamiętam:
> mąka (500 g), woda (200 g), 2 jajka, łyżka oliwy, trochę octu (łyżeczka)
Ja daję ocet na krople :)
Na 250 g mąki daję łyżkę oliwy, jajko, szczyptę soli i 10 kropli octu.
Ciasto strudlowe tym się jeszcze różni od 'makaronowego', że smaruje
się je obficie masłem i posypuje zrumienioną bułką tartą; to (i
maksymalne rozciągnięcie)decyduje, że nie staje się kluchowate po
upieczeniu.
--
pa, BasiaBjk po 6 godzinach w śniegu i w pięknych i niepowtarzalnych
okolicznościach przyrody ;)
|