Data: 2011-12-28 20:44:31
Temat: Re: Świąteczne kuchenne wzloty i upadki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 28 Dec 2011 21:16:14 +0100, Nixe napisał(a):
> W dniu 2011-12-28 21:12, XL pisze:
>
>> A spróbuj następnym razem zamarynować schab choć 24h (do 2 dób) przed
>> duszeniem , wyjdzie wręcz poezja. Zero pracy - po prostu wkładasz schab do
>> worka foliowego, wlewasz marynatę, zawiązujesz worek i do lodówki, co parę
>> godzin trochę przewracać, poruszać zawartość worka,bez jego otwierania
>> oczywiście.
>
> O, niezły patent z tym workiem.
Podpatrzyłam u znanych kucharzy w TV :-)
Jeśli schab (czy inny kawałek mięsa) dosyć gruby, to warto go trochę
ponakłuwać dosyć głęboko patykiem do szaszłykówm przed włożeniem do
marynaty.
> A jaką marynatę robisz do schabu?
>
a) czosnek, sól, oliwa, majeranek
b) jak wyżej plus sok z cytryny lub biały ocet winny
c) jak wyżej plus sos sojowy
d) wszystko jak wyżej plus cebula zamiast czosnku
e) mleko zsiadłe lub maslanka plus przyprawy dowolne (ale wersja z mlekiem
to tylko na 6 godzin marynowania)
f) ...
Wszystkie fajne marynaty i sposoby są tutaj opisane:
http://www.mojegotowanie.pun.pl/viewtopic.php?pid=35
Polecam całość.
--
XL
|