Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szarlotka Lilli
Date: Mon, 30 Sep 2002 08:55:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <an8sg9$qps$1@news2.tpi.pl>
References: <amnd2f$ati$1@sunsite.icm.edu.pl> <amnk2i$3jf$1@news2.tpi.pl>
<amp1b7$g51$1@news2.tpi.pl> <an16f1$ag4$1@sunnews.cern.ch>
<an1b5r$mb6$1@news2.tpi.pl> <an1nd9$b8$1@sunnews.cern.ch>
<an2ap4$f20$1@sunnews.cern.ch>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1033368905 27452 195.117.192.121 (30 Sep 2002 06:55:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Sep 2002 06:55:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127129
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aneta Baran" <a...@c...anetek.net> napisała:
> Wbrew moim obawom najwięcej problemów mi przysporzyło kupno
> margaryny -- najeździłam się zdrowo po okolicy, zanim znalazłam zwykłą
> margarynę w kostce przeznaczoną do gotowania.
O, jejku, to zwykla margaryna moze byc gdzies tam deficytem... ?
Widze, ze uparlas sie, aby zdobyc margaryne... Skoro sa takie trudnosci,
to moglas spokojnie dac tylko maslo + smalec, albo maslo roslinne, maslo
i smalec.
> Musiałam nabyć całe pół kilograma, bo mniejszych nie było ;-)
To nie problem, da sie wykorzystac cala porcje tej margaryny :)
Jakby Ci zabraklo pomyslow, to moge podrzucic pare ciast, gdzie
jest wymagana wieksza ilosc margaryny.
> Nie udało mi się niestety kupić kaszki
> manny -- chyba pokombinuję z tartą bułką i mielonymi orzechami, mam nadzieję,
> że nie będzie katastrofy.
Oczywiscie, ze nie; ja sama tez tak robilam wczesniej, ale potem Joanna
Duszczynska przekonala mnie, ze kasza manna jest rownie dobra, no i nic
nie trzeba siekac (orzechy), wiec przerzucilam sie na kasze :)
> Bardzo mi
> się podoba metoda z ucieraniem żółtek z cukrem, bo przyspiesza to proces
> wyrabiania ciasta -- ja zazwyczaj do tej pory siekałam tłuszcz z mąką i
> cukrem, i dodawałam po jednym żółtku, przez co czasem robiły mi się kluchy.
W wiekszosci przepisow tak wlasnie jest, aby dodawac cukier
i zoltka oddzielnie do maki, ale moja babcia zawsze ucierala zoltka
z cukrem i ja tez tak robie.
> Od teraz robię ciasto kruche tylko metodą Lilli :-)
Jestem zaszczycona :)
> Aha, Lillo, w jakiej temperaturze piec tę szarlotkę? 180 stopni wystarczy?
Moze byc 180-200 C, ale to juz niestety odpowiedz po czasie...
O tej porze, gdy pieklas szarlotke, ja juz nie mam mozliwosci, aby
odpowiadac na pytania z Internetu ;-)
Pozdrawiam
Lilla
|