Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.
com!news.xlned.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.ne
ostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Szybkowar
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5bf6b571$0$475$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5bf7fccd$0$482$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Sun, 25 Nov 2018 19:51:16 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.9.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 49
Message-ID: <5bfaef21$0$495$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.72.191
X-Trace: 1543171873 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 495 178.43.72.191:50744
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3451
X-Received-Body-CRC: 4032969008
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381647
Ukryj nagłówki
W dniu 24.11.2018 o 21:40, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>> Halo, halo! Czy ktoś tu jeszcze gotuje? Czy wszyscy
>>>> przenieśli się na fejsy i inne booki?
>>> Na żadne fejsy się nie wybieram.
>> Czyli, jak zwykle, w jednym w klubie jesteśmy.
> Jakżeby inaczej. Jakoś trudo mi sobie wyobrazić, bym miał coś *komuś*
> pisać w *jego* miejscu -- a na tym to fejsowanie w gruncie rzeczy
> polega. Podobnie trudno mi sobie wyobrazić, iżbym swoją skromną osobą
> kogoś tak ujął, aby akutat *u mnie* miał pisać to, co ma *ważnego*
> do powiedzenia. Starożytni Grecy wynaleźli fora, które do nikogo nie
> nałeżały, gdzie wszyscy mogli na równi wymieniać myśli. Przez wieki
> uzanwano, że to jest dobre, a takie miejsca są potrzebne. Ostatnio
> jednak coś się zmieniło. Może właśnie dopiero teraz obserwujemy
> zmierzch kultury antycznej?
Teraz stawia się na indywidualizm, każdy może każdego indywidualnie ze
swojego miejsca wyrzucić. ;)
Chyba też coś podobnego mnie powstrzymuje przed fejsem. Ale bardziej
nie podoba mi się ta powszechna inwigilacja i powiązanie wszelkich kont
i profili, "zasysanie" jednych przez drugie itd. Potem już człowiek sam
nie wie, gdzie jest, a gdzie go nie ma. Dochodzi do takich sytuacji, że
nawet jeśli nie używam i nigdy nie instalowałam na swoim telefonie fb,
to i tak informuje mnie o aktualizacjach.
Pod tym względem najbezpieczniej czuję się tutaj. I w ogóle nie czuję
się dobrze w zatłoczonych miejscach.
> A czy w gotowaniu o szybciej chodzi?
Czasami tak. Chociaż niekoniecznie od razu o fast food.
> Zauważyłem, że biedronkowej
> ośmiornicy dobrze służy głębokie mrożenie. Łatwiej ją do miękkości
> doprowadzić, niż świeżo złowioną, również bez szybkowara. Tradycyjnie
> proces wstępnego zmiękczania prowadzi się waląć zapamiętale dopiero
> co złowionym głowonogiem o skałę. Mam pewne przypuszcznia, że istota
> ta wyposażona w jednostkę centralną i osiem autonomicznych koprocesorów
> ma tylko pozory wyższej inteligencji, ale cieszy mnie, że w tym przypadku
> nie muszę udawać Greka, by mieć dobrze sprawioną ośmiornicę (zwykle
> zapiekam).
Ja akurat ośmiornicy w ogóle nie jadam. Taki przykład podałam, bo wiem,
że Ty lubisz. Czasami natomiast zjadłabym sobie dobrej wołowiny, a ta
najbardziej pasuje mi do szybkowara. Choć z drugiej strony stwierdzam,
że człowiek z czasem odzwyczaja się od trawienia produktów, które jada
rzadko.
Ewa
|