Data: 2018-12-01 20:17:37
Temat: Re: Szybkowar
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:5c01b7e3$0$493$65785112@news.neostrada.pl...
> XL <i...@g...pl> wrote:
>> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>>
>>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:5bfe8c40$0$500$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>>>>
>>>>>
>>>>>>>> ... nie mam żadnego powodu aby kupić.
>>>>>>>
>>>>>>> Profilaktyka raka jelita grubego. Ta wymaga fasoli, groszku, grohu,
>>>>>>> kalerepy, kapusty, brokuła, kalafiora.
>>>>>>> A połowa z tego wymaga szybkowaru.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Wręcz przeciwnie - profilaktyka wymaga surowizny: kalarepa, kapusta,
>>>>>> brokuł, kalafior, groszek...
>>>>>
>>>>> Bzdury piszesz.
>>>>
>>>> Nie.
>>>> Vide - błonnik i antyoksydanty. I inne takie, ktorym gotowanie niezbyt
>>>> sprzyja.
>>>>
>>>>> I niby dlaczego pozbawiasz ludzi grohu, fasoli i kalafiora?
>>>>
>>>> Kalafior wymieniłam, a groch i fasola na surowo to zły pomysł.
>>>
>>> No właśnie, więc dlaczego ludzi pozbawić pragniesz dietą opartą na
>>> surowiźnie
>>> dobroczynnej fasoli i grohu?
>>>
>>> A co do tracenia witamin itp w wyniku gotowania, to czasem należy się z
>>> tym
>>> pogodzić,
>>> by pszyswajalne były inne substancje, te właśnie niepszysfajalne na
>>> surowo.
>>> Tym ludzie wypszedzili małpy, że opanowali ogień, gotowanie
>>> i powinni czerpać z tego kożyści.
>>>
>>
>> Gotowanie ma na celu uzdatnienie skrobi z masowej produkcji zbóż.
>> Spożycie
>> skrobi wzrosło nadmiernie. Trywializując - małpy nie uprawiają zbóż i
>> dlatego nie obżerają się skrobią - przez to są wolne od chorob
>> cywilizacyjnych.
>>
>
> Aha, a co do surowej fasoli i grochu, to zawierają one szkodliwą
> substancję
> lektynę, a także fazynę, białko powodujące sklejanie się erytrocytów.
> Dlatego wyłączyłam te nasiona z surowizn polecanych w diecie antyrakowej.
Zapominasz, zboża można jeść na surowo - np będąc dzieckiem podjadałam
ziarna żyta i pszenicy, prosto z kłosa.
Płatki owsiane masz w sklepie w formie na pszetwożonej termicznie i do
zjedzenia wystarczy je zalać surowym, zimnym jogurtem, a nawet wodą , byle
zdatną do picia.
Więc nieprawdą jest, że umiejętność gotowania wywodzi się z uprawy zboża.
Umiejętność obrubki termicznej pierwotnie wywodzi się ze zjadania mięsa
upieczonego naturalnie w wyniku np pożaru lasu po buży lub po wybuhu
wulkanu.
Potem człowiek opanował ogień, jego rozpalanie, i na pewno zaczynał od
pieczenia, nie od gotowania.
Co zaś się tyczy zmian substancji w wyniku gotowania na substancje łatwo
pszyswajalne, to mamy tego bardzo wiele.
Najbardziej znane są pewnie pomidory, ale to obecnie.
Dawniej pewnie ludzie by wymienili żelatynę uwalniającą się kości itp.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
|