Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin1!g
oblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.3 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:F0zOV+5Rn2NveY2EVaikeXntr7I=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5c043bd5$0$482$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Szybkowar
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5bf6b571$0$475$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5bf7fccd$0$482$65785112@news.neostrada.pl>
<xX9LD.533785$2D.495131@fx12.ams1>
<5bfd5f02$0$509$65785112@news.neostrada.pl>
<5bfd833f$0$486$65785112@news.neostrada.pl>
<5bfe5899$0$487$65785112@news.neostrada.pl>
<5bfe8c40$0$500$65785112@news.neostrada.pl>
<5c003768$0$517$65785112@news.neostrada.pl>
<5c01b652$0$501$65785112@news.neostrada.pl>
<5c01b7e3$0$493$65785112@news.neostrada.pl>
<5c02de57$0$497$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 02 Dec 2018 20:08:54 GMT
Lines: 83
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.103.67
X-Trace: 1543781334 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 482 37.47.103.67:3918
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381660
Ukryj nagłówki
Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:5c01b7e3$0$493$65785112@news.neostrada.pl...
>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>>>
>>>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:5bfe8c40$0$500$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>>>> ... nie mam żadnego powodu aby kupić.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Profilaktyka raka jelita grubego. Ta wymaga fasoli, groszku, grohu,
>>>>>>>> kalerepy, kapusty, brokuła, kalafiora.
>>>>>>>> A połowa z tego wymaga szybkowaru.
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Wręcz przeciwnie - profilaktyka wymaga surowizny: kalarepa, kapusta,
>>>>>>> brokuł, kalafior, groszek...
>>>>>>
>>>>>> Bzdury piszesz.
>>>>>
>>>>> Nie.
>>>>> Vide - błonnik i antyoksydanty. I inne takie, ktorym gotowanie niezbyt
>>>>> sprzyja.
>>>>>
>>>>>> I niby dlaczego pozbawiasz ludzi grohu, fasoli i kalafiora?
>>>>>
>>>>> Kalafior wymieniłam, a groch i fasola na surowo to zły pomysł.
>>>>
>>>> No właśnie, więc dlaczego ludzi pozbawić pragniesz dietą opartą na
>>>> surowiźnie
>>>> dobroczynnej fasoli i grohu?
>>>>
>>>> A co do tracenia witamin itp w wyniku gotowania, to czasem należy się z
>>>> tym
>>>> pogodzić,
>>>> by pszyswajalne były inne substancje, te właśnie niepszysfajalne na
>>>> surowo.
>>>> Tym ludzie wypszedzili małpy, że opanowali ogień, gotowanie
>>>> i powinni czerpać z tego kożyści.
>>>>
>>>
>>> Gotowanie ma na celu uzdatnienie skrobi z masowej produkcji zbóż.
>>> Spożycie
>>> skrobi wzrosło nadmiernie. Trywializując - małpy nie uprawiają zbóż i
>>> dlatego nie obżerają się skrobią - przez to są wolne od chorob
>>> cywilizacyjnych.
>>>
>>
>> Aha, a co do surowej fasoli i grochu, to zawierają one szkodliwą
>> substancję
>> lektynę, a także fazynę, białko powodujące sklejanie się erytrocytów.
>> Dlatego wyłączyłam te nasiona z surowizn polecanych w diecie antyrakowej.
>
> Zapominasz, zboża można jeść na surowo - np będąc dzieckiem podjadałam
> ziarna żyta i pszenicy, prosto z kłosa.
To kup sobie parę kilo owsa czy pszenicy na miesiąc i jedz w naturalnej
postaci - po co chleb.
> Płatki owsiane masz w sklepie w formie na pszetwożonej termicznie i do
> zjedzenia wystarczy je zalać surowym, zimnym jogurtem, a nawet wodą , byle
> zdatną do picia.
> Więc nieprawdą jest, że umiejętność gotowania wywodzi się z uprawy zboża.
> Umiejętność obrubki termicznej pierwotnie wywodzi się ze zjadania mięsa
> upieczonego naturalnie w wyniku np pożaru lasu po buży lub po wybuhu
> wulkanu.
> Potem człowiek opanował ogień, jego rozpalanie, i na pewno zaczynał od
> pieczenia, nie od gotowania.
>
> Co zaś się tyczy zmian substancji w wyniku gotowania na substancje łatwo
> pszyswajalne, to mamy tego bardzo wiele.
> Najbardziej znane są pewnie pomidory, ale to obecnie.
> Dawniej pewnie ludzie by wymienili żelatynę uwalniającą się kości itp.
>
Nawet mi się nie chce odpowiadać na te bzdety.
--
XL
|