Data: 2000-04-07 14:05:40
Temat: Re: TATAR!
Od: Slavek <s...@u...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Moim zdaniem poledwica ma byc skrecona na maszynce do miesa tak aby dawala sie
smarowac mozem, siekanie czy tez skrobanie nie poprawia smaku ani tez go nie
zmienia.
Poledwice zaraz po skreceniu natychmiast pocukrzyc (1 lyzeczka od herbaty
mialkiego cukru na 0.5 kg poledwicy)i dobrze wyrobic mieso, poprawi to smak a
zarazem zapobiegnie zmianie koloru miesa. Druga operacja to dodac sol, pieprz i
galke muszkatalowa i wyrobic, bez tego tatar nie ma smaku. Teraz dodac oliwe
("virgin oil" sie nie nadaje z uwagi na intensywny smak) lub olej i surowe
zoltko (lub dwa) i dokladnie wyrobic. To jest baza "tatara".
Osobno przygotowac sardynki w oliwie (takie dobre portugalskie) lub lososia
wedzonego drobno posiekanego, albo co ja bardzo lubie kawioru z lososia.
Przygotowac tez bardzo drobno posiekane korniszony, grzybki marnowane, kapary (
jak ktos lubi) no i oczywiscie cebulke. Podawac w porcjach ale wtedy z zoltkiem
do kazdej porcji albo na polmisku z centralnie umieszczonym zoltkiem.
Dzis bede jadl "TATARA" takiej nabralem ochoty przy pisaniu.
Smacznego i Wam,
Slav
|