Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!polsl.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR
Date: Mon, 15 May 2006 10:14:01 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 42
Message-ID: <e49d81$bt4$1@polsl.pl>
References: <e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl> <e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl>
<e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl> <e41rcp$tlb$1@polsl.pl>
<e47qpi$ffo$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.pl 1147680833 12196 213.227.72.169 (15 May 2006 08:13:53 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 May 2006 08:13:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268836
Ukryj nagłówki
Użytkownik "nemezis" <p...@v...pl> napisał w wiadomości
news:e47qpi$ffo$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> > Sposób przyrządzenia:
> > Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę ( Tyle tylko ze tu znowu
jest
> > o
> > mieleniu... a to niszczenie takiego szlachetnego miesa jakim jest
> > poledwica - skrobanie, skrobanie, po trzykroc skrobanie :-) ). Cebulę
> > posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej. Wymieszać mięso z
> > oliwą, musztardą oraz maggi, podzielić na cztery porcje. Na każdej z
nich
> > w
> > zagłębieniu umieścić całe żółtko i sardynkę. Obok położyć cebulę,
> > korniszony
> > i pieczarki. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem, krążkiem masła oraz
> > zestawem przypraw (sól, pieprz, maggi, papryka, oliwa).
> >
> > W wersji exklusive zamiast pieczarek dajemy grzybki marynowane (wersja
> > full
> > wypas - borowiki oczywiscie)
>
> To jest wersja standart mieszczański .
> Do full wypasu trzeba nieco podnieść standart.
> Należy do każdej porcji dodać dwa półplasterki cytryny.
> Cebulę i żółtko posypać słodką mieloną papryką. A świeżą
> żółtą lub czerwoną (mały paseczek pokrojony w drobną kostkę)
> ułozyć na tależyku obok "kopczyka" w "towarzystwie" cebulki,
> grzybka marynowanego i korniszona (wszystko pokrojone w drobną
> kostkę) Całość ukladamy na liściu sałaty. Zamiast sardynki
> lepiej dać wędzonego posiekanego łososia..Całość dekorujemy
> kilkona gałązkami natki.
> Spożywać należy z bułką barową posmarowaną masłem oraz
> 2 razy po 40 g. "Żubrówki". Dla pań "Krupnik".
> Jerzy J.
>
Ok zgoda z papryka, i przyprawami natomiast z wedzonym lososiem sie uz nie
zgodze. Zdominuje smak tatara
Tak zreszta jak i szprotki. Osobiscie nie jadam z takimi "wynalazkami" :-)
|