Data: 2006-03-18 19:44:05
Temat: Re: Tarta - problem z ciastem
Od: t...@g...pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
Alek wrote:
>Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>news:1142706823.191094.85740@v46g2000cwv.googlegrou
ps.com...
>
>
>
>>Kiedyś czytałam ( nie pamiętam , gdzie ) , że w tym celu należy na
>>czas podpiekania ( babeczek , tart ) nasypać suchego grochu lub fasoli
>>do zagłębienia w cieście . Nie wypróbowałam tego , ale brzmi to
>>przekonująco .
>>
>>
>
>Ale to po to żeby się dno nie wybrzuszało. Nie zapobiegnie to skurczeniu
>się ciasta.
>
>
>
>
>
>
Zapobiegnie zapobiegnie. Bo ono sie nie kurczy, tylko maslo sie
rozpuszcza i razem z innymi skladnikami splywa na dol. Z grochem nie
splynie. Warto jeszcze wrzucic ciasto do mocno nagrzanego piekarnika,
wtedy szybciej sie upiecze, niz splynie.
Kot, co do tego celu uzywa ciecierzycy
____________________________________________________
_______
Yahoo! Messenger - NEW crystal clear PC to PC calling worldwide with voicemail
http://uk.messenger.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|