Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!fu-berlin.de
!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Topfen strudel mit vanila sauce
Date: Tue, 05 Jun 2001 14:21:38 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 51
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <9fh8m8$h5g$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 991743703 4522467 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53734
Ukryj nagłówki
Maria schrieb:
>
> Prosze Grupowiczow o pomoc w odnalezieniu w/w przepisu .W ubieglym roku
> bylismy na wakacjach w Austrii i tam wlasnie rozsmakowalam sie w tym
> serniczku. Niestety mimo moich podzukiwan wsrod niemiecko austriackich
> znajomych jest to rodzaj sekretu. Pozdrowienia Maria
Następny przepis, mi się bardziej podoba, bo bez rozciapcianych bułek
;-)
ciasto francuskie (są gotowe płytki w sklepach, to jest chyba
fifty-fifty mąka z masłem wałkowana do oporu)
100 g masła
nadzienie:
5 jajek
100 g masła
150 g cukru
skórka cytryny
500 g sera-twarożku (10 % tłuszczu w s.m.)
40 g rodzynków
60 g mąki
sól
cukier waniliowy (wanilia)
olej
cukier puder
pitraszenie:
1. żółtka i białka oddzielić. Ciepłe masło z 1/3 cukru, odrobiną soli,
cukrem waniliowym i cytryną utrzeć na krem. Dodawać po trochu żółtka i
dalej ucierać. Dodać ser i rodzynki. Piekarnik rozgrzać do 180C.
2. Białko z cukrem ubić na piankę. 1/3 pianki zmieszać z ww. masą,
resztę wraz z mąką ostrożnie "wkręcić".
3. Ciasto (na szmacie ułożone, jak w poprzednim) pokropić masłem i
połowę (powiedzmy 1/n) farszu ułożyć w na 1/3 ciasta. Zawinąć boki i
zwinąć w rolkę.
4. Powtórzyć n razy punkt 3
4. na utłuszczoną blachę i do pieca.
5. opędzlować masłem i piec 45 minut.
posypać cukrem pudrem i opędzlować widelcem ;-))
Waldek
|