Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed
.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.
neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Tuńczyk, szlachetniejszy kuzyn makreli
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <60dd9cfb$0$522$65785112@news.neostrada.pl>
<60de8a1c$0$525$65785112@news.neostrada.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Wed, 7 Jul 2021 20:38:27 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
Thunderbird/78.11.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <60de8a1c$0$525$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 33
Message-ID: <60e5f4a1$0$527$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.97.100.37
X-Trace: 1625683105 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 527 217.97.100.37:50922
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382941
Ukryj nagłówki
W dniu 02.07.2021 o 05:38, cef pisze:
> W dniu 2021-07-01 o 12:45, PatronX pisze:
>> Jeszcze 20 lat temu tuńczyk kojarzył nam się jako piękna, szybko
>> pływająca ryba, która chętnie ściga się ze statkami. Czasami mogliśmy
>> kupić konserwy z tuńczyka. Oczywiście nie bardzo wiedziliśmy ," co z
>> tym zrobić". I stało się. Przyszły do nas bary sushi. Tuńczyk stał
>> się synonimem zdrowego odżywiania. I tutaj zaczął się problem!
>
> Ja mam na przykład problem czysto obliczeniowy.
> Jeśli tuńczyk kosztuje kilkanaście tysięcy euro i waży ok 200kg,
> to cen za kg powinna oscylować w granicach 250zł/kg
> zakładając, że ryba składa się w 100% z mięsa.
> (a ten rekordzista 2300zł/kg)
> Do tego dochodzą technologie utrzymania koloru
> czy świeżości, które dodatkowo podbijają cenę.
> Czym jest zatem tuńczyk w sosie własnym (puszka ok 100g)
> w cenie ok 7zł? To jakiś odpad?
Niekoniecznie. Bardzo dobrego tuńczyka można czasem kupić w sieciówkach.
Nie w puszkach, tylko w słoikach, najczęściej w oliwie, w dużych
kawałkach. Obecnie w ramach hiszpańskiego tygodnia w Lidlu tuńczyk
żółtopłetwy w słoikach po 7zł. Wziąwszy pod uwagę, że samego tuńczyka po
odsączeniu jest ok. 100-130g (w zależności jaki wariant się wybierze),
to wychodzi 70zł/kg.
Bywał też tuńczyk w słoikach z serii De Luxe, ten był jeszcze lepszy,
ale chyba też droższy, o ile dobrze pamiętam.
--
Ewa
|