Data: 2015-07-11 13:24:54
Temat: Re: Twarożek
Od: Fragi <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
> >
> >> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
> >> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
> >> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
> >> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
> >
> > Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
> > albo śmietany , nawet UHT.
> > Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
> > została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
> > supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
> > używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
> > wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
> > Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
> > pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
> >
> > Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
> > ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
> > nie każdemu musi smakować.
> >
> > W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
> > większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
> > odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
> > pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
> > robić kamienie.
> > Zdrowsze mleko.
>
> [...] Mleko
> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
> roku życia.[...]
>
Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest trawienie białek.
Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
--
Pozdrawiam,
M.
|