X-Received: by 10.140.20.148 with SMTP id 20mr376853qgj.20.1436613894468; Sat, 11 Jul
2015 04:24:54 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.140.20.148 with SMTP id 20mr376853qgj.20.1436613894468; Sat, 11 Jul
2015 04:24:54 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!i4no818997ige.0!new
s-out.google.com!4ni79999qgh.1!nntp.google.com!e109no211813qge.1!postnews.googl
e.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Sat, 11 Jul 2015 04:24:54 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=95.49.175.27;
posting-account=cprcUwoAAACfPY2wA8sXy18wX9oYuL8l
NNTP-Posting-Host: 95.49.175.27
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <e...@g...com>
Subject: Re: Twarożek
From: Fragi <s...@o...pl>
Injection-Date: Sat, 11 Jul 2015 11:24:54 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364651
Ukryj nagłówki
W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
> >
> >> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
> >> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
> >> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
> >> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
> >
> > Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
> > albo śmietany , nawet UHT.
> > Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
> > została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
> > supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
> > używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
> > wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
> > Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
> > pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
> >
> > Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
> > ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
> > nie każdemu musi smakować.
> >
> > W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
> > większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
> > odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
> > pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
> > robić kamienie.
> > Zdrowsze mleko.
>
> [...] Mleko
> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
> roku życia.[...]
>
Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest trawienie białek.
Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
--
Pozdrawiam,
M.
|