Data: 2015-07-12 07:36:53
Temat: Re: Twarożek
Od: "Chiron" <c...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Trefniś" <t...@m...com> napisał w wiadomości
news:op.x1l8fsummtaby1@tncap.home...
W dniu .07.2015 o 16:50 Chiron <c...@o...eu> pisze:
(...)
> A tak a propos- czy to prawda (bo nie moge potwierdzić tej informacji),
> że kozie mleko (w przeciwieństwie do krowiego) jest przez człowieka
> trawione- przez całe życie?
To chyba nie jest takie proste i jednoznaczne.
Spróbuj poczytać tutaj:
http://www.kozy.edu.pl/?sklad-i-wartosc-odzywcza-mle
ka-koziego-w-porownaniu-z-mlekiem-krowim-owczym-i-ko
biecym.,78
"Strzeż się mędrców jednej księgi" (Konfucjusz?), więc lepiej szukać
dalszych informacji!
Jedno jest pewne również dla mleka innych zwierząt, niż krowa. Fermentacja
mlekowa znacznie ułatwia/umożliwia trawienie. Zresztą bakterie tej
fermentacji same w sobie też są dla nas zbawienne.
================================
Przeczytałem- i zobaczyłem coś, co kłóci się z powszechną opinią- a także
moim (sporym) doświadczeniem z mlekiem kozim i krowim. W tabelce jest
wyraźnie napisane, że to kozie jest bardziej tłuste. Ja natomiast
(organoleptycznie) byłem przekonany, że jest na odwrót. Ba! Przecież jak
zostawi się mleko na zsiadłe, to na kozim prawie nie widać tłuszczu- podczas
gdy na krowim jest wyraźna, gruba frakcja. Przepraszam, ale to może też być
błąd w tej tabelce? No to do googli!:-)
No i znalazłem, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Całkiem inny skład ma w
mleku kozim. I barwę- nierozróżniającą się od reszty mleka. Dużo mniejsze
cząsteczki tłuszczu- więc i inna konsystencja. Hmmm, czytam, że masełko
kozie trzeba szybko zjeść, bo się łatwo psuje. Coraz ciekawiej- nie jadłem
takiego. W takim razie ruszam na poszukiwanie koziego mleczka:-)
--
Chiron
|