Data: 2015-07-11 22:47:35
Temat: Re: Twarożek
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 11 Jul 2015 21:31:40 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-07-11 21:08, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Sat, 11 Jul 2015 21:00:58 +0200, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2015-07-11 16:50, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>>>> Użytkownik "Qrczak"<q...@q...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:55a123fc$0$27516$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Dnia 2015-07-11 15:38, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>>>>>> Użytkownik "XL"<i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>>> news:55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> stefan<s...@w...pl> Wrote in message:
>>>>>>>> W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
>>>>>>>>> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>>>>>>>>>> "Stokrotka"<o...@g...pl> Wrote in message:
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>>>>>>>>>>> prawdziwego
>>>>>>>>>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>>>>>>>>>>> "gumowa"
>>>>>>>>>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>>>>>>>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi
>>>>>>>>>>> zostanie mleka,
>>>>>>>>>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>>>>>>>>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki
>>>>>>>>>>> ktura
>>>>>>>>>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z
>>>>>>>>>>> jednego
>>>>>>>>>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi.
>>>>>>>>>>> Ten co go
>>>>>>>>>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na
>>>>>>>>>>> kturym nie
>>>>>>>>>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>>>>>>>>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam,
>>>>>>>>>>> nie wiem,
>>>>>>>>>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru
>>>>>>>>>>> dolać sporej
>>>>>>>>>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny
>>>>>>>>>>> aromacik, ale
>>>>>>>>>>> nie każdemu musi smakować.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie
>>>>>>>>>>> mająca
>>>>>>>>>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do
>>>>>>>>>>> fluoru, jak
>>>>>>>>>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>>>>>>>>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając
>>>>>>>>>>> nerki i mogąc
>>>>>>>>>>> robić kamienie.
>>>>>>>>>>> Zdrowsze mleko.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> [...] Mleko
>>>>>>>>>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>>>>>>>>>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>>>>>>>>>> roku życia.[...]
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
>>>>>>>>> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest
>>>>>>>>> trawienie białek. Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>>>>>>>>>
>>>>>>>> z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
>>>>>>>> pozdr
>>>>>>>> Stefan
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Oczywiście. I nie grasica, lecz żołądek.
>>>>>>> Jak widać trudno wprowadzić w błąd ludzi obytych z biologią,
>>>>>>> reszcie i tak wszystko jedno 333-)
>>>>>>
>>>>>> Nie twierdziłem, że znam się na biologii
>>>>>> :-)
>>>>>>
>>>>>> --
>>>>>>
>>>>>> Chiron, smakosz mleka prosto od krowy- a najlepiej od kozy
>>>>>
>>>>> Nie jesteś sam.
>>>>
>>>> A tak a propos- czy to prawda (bo nie moge potwierdzić tej informacji),
>>>> że kozie mleko (w przeciwieństwie do krowiego) jest przez człowieka
>>>> trawione- przez całe życie?
>>>
>>> Najlepsze dla ludzi to chyba jest ludzkie.
>>> Ale drogie i rzadko dostępne w markietach.
>>
>>
>> Kiedy piję mleko (jem owsiankę itp) i proponuję je MŚK, on zawsze i
>> konsekwentnie konstatuje, że picie wydzielin gruczołów mlecznych samic
>> obcych gatunków jest OBRZYDLIWE 3333-)
>
> Na pewno ma rację.
> Ale koszt utrzymania laktacji spory jest, nie każdy to uniesie.
Dlatego onże ludzkiego nie pija, jak i żadnego innego 3-]
PS. Seromaniak jest natomiast.
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
|