Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Urodzaj ?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5b773e32$0$602$65785112@news.neostrada.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Sat, 18 Aug 2018 12:29:06 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.9.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5b773e32$0$602$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 47
Message-ID: <5b77f47f$0$672$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.33.14.36
X-Trace: 1534588031 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 672 188.33.14.36:1241
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381185
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-08-17 o 23:29, XL pisze:
> Istna klęska urodzaju!
> Po przerobieniu (jakiś czas temu) dwóch wiaderek czarnej porzeczki, wiadra
> czerwonego agrestu, kilkudziesięciu kg owoców białej śliwy, ktorej gałęzie
> obciążone owocami leżały dosłownie na ziemi, aktualnie przeżywam potop
> mirabelek i rajskich jabłuszek. Moja rajska jabłonka wygląda jak kopka
> jabłek - gałazki ma szczelnie oblepione owocami i przygięte do ziemi!
> Z mirabelek robię esencjonalne kompoty, tj. maksimum owoców, minimum wody.
> Z rajskich jabłuszek - konfiturę w syropie i suchą, czyli kandyzowane
> owocki obsypane cukrem. Może będzie też marmolada do pączków i ciasta - bo
> jabłuszka cudne, ciemnorubinowe, pyszne!
> O ile oczywiście wydolę to wszystko zrobić równocześnie ?
>
> Białe śliwki po prostu zamroziłam - część wraz z pestkami, na powidła, do
> czasu, kiedy wreszcie znowu zacznę palić w mojej ukochanej kuchni kaflowej
> pod fajerkami, a część odpestkowałam i zamroziłam w połówkach z
> przeznaczeniem do ciasta.
> I tu podzielę się moim wynalazkiem w sposobie mrożenia połówek śliwek tak,
> aby każda połówka była osobno, co bardzo ułatwia późniejsze ułożenie na
> cieście bez rozmrazania.
>
> JAK ZAMRAŻAĆ ŚLIWKI DO CIASTA:
> połówki odpestkowanych śliwek układać skorką do góry, dosyc blisko siebie,
> w kilku rzędach, na arkuszu przezroczystej folii kuchennej, zostawiając jej
> wszystkie 4 brzegi wolne z duzym zapasem (wzdłuż po około około 10 cm, a na
> początku i końcu po 20 cm). Kiedy już porcja śliwek (na jedno ciasto)
> została ułożona w prostokąt, zakładamy wolne DŁUZSZE brzegi folii na
> śliwki, po czym zaczynając od założenia krótszego brzegu (początku folii)
> także na śliwki, rozpoczynamy zwijanie jej wraz z owocami jak makowiec az
> po drugi krótszy wolny brzeg (koniec), który posłuży do sklejenia i
> zamknięcia powstałego rulonu.
> Rulon ostrożnie umieszczamy w zamrażarce. Można go przedtem dodatkowo
> opakować - folią aluminiową lub zwyklą torebką foliową.
> Taki sposob mrożenia jest wygodny, bo nie wymaga stosowania tac, więc i
> mniej zajmuje miejsca zanim śliwki się zamrożą.
> Rulon rozwijamy przed samym użyciem sliwek - wygodnie wyjmujemy niezlepione
> połówki.
>
>
>
>
Powiedziałbym - armagedon urodzaju. Mało które drzewo nie ma połamanych
gałęzi od nadmiaru owoców. Ty jeszcze masz "wolne moce przerobowe",
natomiast u mnie pozostaje tylko wysypywać dziesiątki kilogramów
dorodnych brzoskwiń, śliw, jabłek czy gruszy na pryzmę kompostową.
|