Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: W kwestii sera.
Date: Fri, 19 May 2017 19:26:19 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 57
Message-ID: <ofn9ru$3pj$2@node1.news.atman.pl>
References: <591d6d49$0$5140$65785112@news.neostrada.pl>
<ofjunf$h9c$1@node2.news.atman.pl>
<591d8427$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<591d851c$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<ofkpp8$arr$1@node2.news.atman.pl> <ofl9ol$26b$10@dont-email.me>
<ofm8ng$mal$1@node2.news.atman.pl>
<591eb0bd$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<ofmis4$gi$1@node2.news.atman.pl>
<591ed71e$0$5158$65785112@news.neostrada.pl>
<ofmoc0$hma$1@node1.news.atman.pl>
<591f0c10$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-71-145-197.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1495214782 3891 89.71.145.197 (19 May 2017 17:26:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 May 2017 17:26:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.8.0
In-Reply-To: <591f0c10$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376935
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-05-19 o 17:15, Ikselka pisze:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2017-05-19 o 13:29, Ikselka pisze:
>>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>>> W dniu 2017-05-19 o 10:45, Ikselka pisze:
>>>>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>>>>> W dniu 2017-05-19 o 01:15, Pszemol pisze:
>>>>>>> "stefan" <s...@w...pl> wrote in message
>>>>>>> news:ofkpp8$arr$1@node2.news.atman.pl...
>>>>>>>>> Ani o casu marzu? O włoskim/sardyńskim/alpejskim itd. serze z robakami?
>>>>>>>>> https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
>>>>>>>>>
>>>>>>>> Casu Narzu jadłem podczas rajzy po Sardynii. Mogę ci podrzucić fotki z
>>>>>>>> degustacji :)
>>>>>>>
>>>>>>> I jadłeś razem z larwami? Dla mnie byłoby to tabu nie do przeskoczenia.
>>>>>> Po świnkach morskich z rożna w Peru, chińskich świerszczach w cukrze i
>>>>>> malezyjskich długich "glizdach morskich" nawlekanych na patyczek w
>>>>>> spiralkę nic (no, prawie nic) nie jest w stanie mnie zaskoczyć.
>>>>>> Surströmming też (ale trochę mnie rzucało)....
>>>>>> Jest piątek, więc udaję się po rewelacyjnie marynowany i peklowany
>>>>>> baleronik z Hagi ( to taka wędzarnia, niestety). Smaczności!!!!
>>>>>> pozdrawiam
>>>>>> Stefan
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Można jeść ślimaki, ostrygi czy solone śledzie - można i larwy. Zwłaszcza
>>>>> pod wódeczkę.
>>>>> Tyle teorii. Praktyka jednak u mnie kuleje :-))
>>>>>
>>>> Wyobraź sobie, że kiedyś w CK Wiedniu, niedaleko Katedry mojego
>>>> imiennika zamówiłem klasykę - Wiener Schnitzell. Ku...twa nie zjadłem!!!
>>>> Zamiast zrobionego jak Bóg nakazał z młodej cielęciny, operator tłuczka
>>>> (bo na pewno nie kucharz) sklepał kawałek wołowiny z krów które śniły
>>>> się faraonowi z kawałkiem koguta który ocalał z rzezi pod Moskwą w 1612
>>>> roku. Była potężna rozróba...
>>>
>>> Myślał - Polak nie pozna, można mu wciskać barachło.
>>>
>>>> pozdr
>>>> Stefan
>>>> PS. A karczek jest cudowny, ta galaretka w zakamarkach sznurka...
>>>>
>>>
>>> Niby skąd galaretka? Chyba że w kątnicy zaszyty i wędzony, a potem w niejże
>>> parzony...
>>>
>> Bo to taki maniak robi, po wędzeniu zaparza w rosole... a on jak obcieka
>> to na wierzchu koło sznureczków zastyga
>
> Dodaje żelatynę, żeby mu wędzonki nie traciły na wadze przy stygnięciu i
> potem nie obsychały. I tyle. Ja się na takie chwyty nie nabiorę.
>
gdy gotuję rosół, to na dzień następny mam galaretę - a żelatyny ni
innych kolagenów nie dodaję :(
pozdr
Stefan
|