Data: 2012-09-27 07:53:48
Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-27 08:59, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-09-26 12:43, obywatel medea uprzejmie donosi:
>>
>> No właśnie nie zamierzałam podgrzewać, chyba że masz jakiś fajny przepis
>> na krem waniliowy do tortu bezowego.
>> Ja chciałam zrobić taki z bitej śmietany i serka mascarpone (jak do
>> tiramisu).
>
> Nie wiem, czy sam krem waniliowy do bezy nie uczyni tortu zbyt słodkim.
> Dlatego ja bezowy robię z kremem kawowym (typowy do tiramisu plus
> mocny napar kawowy) i, opcjonalnie, z ganaszem z gorzkiej czekolady.
Akurat ten tort bezowy z kremem waniliowo- chyba właśnie karmelowym to
wspomnienie z wakacji. :) Fakt, był bardzo słodki, ale niesamowicie
pyszny. Nie wiem, czy uda mi się osiągnąć ten sam efekt.
Może masz rację z tym kawowym...
Ewa
|