Data: 2012-09-27 09:01:36
Temat: Re: Wanilia
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2012-09-27 09:53, obywatel medea uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-09-27 08:59, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-09-26 12:43, obywatel medea uprzejmie donosi:
>>>
>>> No właśnie nie zamierzałam podgrzewać, chyba że masz jakiś fajny przepis
>>> na krem waniliowy do tortu bezowego.
>>> Ja chciałam zrobić taki z bitej śmietany i serka mascarpone (jak do
>>> tiramisu).
>>
>> Nie wiem, czy sam krem waniliowy do bezy nie uczyni tortu zbyt słodkim.
>> Dlatego ja bezowy robię z kremem kawowym (typowy do tiramisu plus
>> mocny napar kawowy) i, opcjonalnie, z ganaszem z gorzkiej czekolady.
>
> Akurat ten tort bezowy z kremem waniliowo- chyba właśnie karmelowym to
> wspomnienie z wakacji. :) Fakt, był bardzo słodki, ale niesamowicie
> pyszny. Nie wiem, czy uda mi się osiągnąć ten sam efekt.
> Może masz rację z tym kawowym...
Dakłas od Sowy jest taki właśnie śmietanowo-karmelowy. I choć próbuje
się ratować orzechami (karmelizowanymi) i daktylami (suszonymi), to z
powodów w nawiasach słodki jest potwornie.
A jakbyś zaryzykowała, zrobiła bezę z kremem waniliowym (jedna warstwa),
karmelem (druga warstwa, do tego można te orzechy np. wymoczone w
koniaczku), a wierzch zaciągnąć bardziej wytrawną polewą?
qr.a
--
hipotetyzując
|