Data: 2012-09-27 11:53:32
Temat: Re: Wanilia
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2012-09-27 13:18, obywatel medea uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-09-27 13:05, Bbjk pisze:
>> W dniu 2012-09-27 12:47, medea pisze:
>>
>>> Jadaliśmy taki tort w Świnoujściu w jednej z włoskich kawiarenek.
>>
>> Dakłas :)
>
> A może wiesz, co zrobić, żeby beza ładnie wyrosła, nie oklapła? Ten ocet
> winny może ma w tym pomóc?
IMO ważne jest odpowiednie ubicie białek z cukrem. Cukier (miałki, ale
nie puder) dodaje się do dobrze już ubitych białek po łyżce, ubijając
tak długo, aż cały się "rozpuści". Masa powinna być zwarta i błyszcząca.
Zamiast octu daję troszeczkę soku z cytryny (bo tak mądre ludzie kiedyś
wymyślili).
Taka masa jakoś specjalnie nie wyrasta w górę, ale i nie opada czy
rozjeżdża się po papierze. Po prostu trzyma fason od początku do końca.
qr.a
|