Data: 2012-09-27 12:39:39
Temat: Re: Wanilia
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2012-09-27 14:28, obywatel Stefan uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:50643e38$0$1227$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2012-09-27 13:18, obywatel medea uprzejmie donosi:
>>>
>>> A może wiesz, co zrobić, żeby beza ładnie wyrosła, nie oklapła? Ten ocet
>>> winny może ma w tym pomóc?
>>
>> IMO ważne jest odpowiednie ubicie białek z cukrem. Cukier (miałki, ale
>> nie puder) dodaje się do dobrze już ubitych białek po łyżce, ubijając
>> tak długo, aż cały się "rozpuści". Masa powinna być zwarta i błyszcząca.
>> Zamiast octu daję troszeczkę soku z cytryny (bo tak mądre ludzie
>> kiedyś wymyślili).
>> Taka masa jakoś specjalnie nie wyrasta w górę, ale i nie opada czy
>> rozjeżdża się po papierze. Po prostu trzyma fason od początku do końca.
> nawet jak zrobisz tzw. piórka? To by mnie zainteresowało, potrzebuję
> BARDZO STRZĘPIASTE bezy.Ewentualnie takie "karpatkowe".
Myślę, że tak.
Acz mnie zwykle chodzi o placki bez "karpat", więc je nożem wyrównuję.
> PS. Jak szukałem miałkiego cukru, to niektóre ochrony mieli problem -
> czy nie robię badań cukru w cukrze:))) Poważnie, czepiali się czemu
> zapisuję do kajecika.
Szukaj np. czegoś takiego:
http://www.cukier-krolewski.pl/nasze-produkty/cukier
-do-wypiekow
qr.a
|