Data: 2012-09-29 12:37:49
Temat: Re: Wanilia
Od: Bbjk <b...@g...comspam>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-29 12:08, Qrczak pisze:
> 8 białek, ok. 40 dag cukru (tego do wypieków), łyżka soku z cytryny,
> szczypta soli.
> Miskę przecieram cytryną, białka schłodzone w lodówce ubijam ze szczyptą
> soli, aż przestaną się przelewać w misce. Potem dodaję cukier, po łyżce,
> i ubijam, dopóki się całkowicie nie rozpuści. To trwa najdłużej, ponad
> pół godziny. Ale w tym czasie można sobie poczytać na przykład książkę
> czy gazetę. Na koniec trochę soku z cytryny.
> Masa ma być błyszcząca i konsystencji bardzo gęstego kremu.
> A potem to co kto lubi: albo rozsmarować jako placki, albo zrobić
> "karpaty", albo małe kupki.
> Placki przez godzinę suszyłam w temp 130-140 stopni, potem jeszcze sobie
> tam dostygały przy uchylonych drzwiczkach.
Robię podobnie i cukier też drobny, a nie puder. Te moje bezy zwykle są
jakieś wilgotne wewnątrz, a wolę całkiem suche, dlatego ostatnio kupuję
blaty. Twoje wysychają do imentu?
--
B.
|