Data: 2009-12-10 19:00:25
Temat: Re: Wędzenie.
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jadrys" <C...@y...com> wrote in message news:hfre9f$4t5$2@news.onet.pl...
> W dniu 2009-12-09 18:51, Prawusek pisze:
> > "Jadrys"<C...@y...com> wrote in message
news:hfoedb$ol0$1@news.onet.pl...
> >
> >> Prawusek pisze:
> >>
> >>> "Jadrys"<C...@y...com> wrote in message
> >>>
> > news:hfmja4$nnp$2@news.onet.pl...
> >
> >>>
> >>>> XL pisze:
> >>>>
> >>>>
> >>>>> Dnia Mon, 07 Dec 2009 14:19:48 +0100, Jadrys napisał(a):
> >>>>>
> >>>>>
> >>>>>
> >>>>>
> >>>>>> Qrczak pisze:
> >>>>>>
> >>>>>>
> >>>>>>
> >>>>>>> W Usenecie Jadrys<C...@y...com> tak oto plecie:
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>>>> Za to po raz pierwszy zaeksperymentowałem z uwędzeniem
tołpygi..
> >>>>>>>>>> Jednak eksperyment się nie powiódł, - ryba była bardzo
niezjadła.
> >>>>>>>>>>
> >>>>>>>>>>
> >>>>>>>>>>
> >>>>>>>>> W jakim sensie - smakowo, czy za sucha? Ile czasu trzymałeś w
> >>>>>>>>>
> >>>>>>>>>
> >>> solance?
> >>>
> >>>
> >>>>>>>> Trochę krócej niż węgorze, ale to chyba nie w tym rzecz - po
prostu
> >>>>>>>> czuć ja było błotem.. Jeszcze żadna uwędzona przeze mnie ryba nie
> >>>>>>>> miała takiego smaku.
> >>>>>>>>
> >>>>>>>>
> >>>>>>>>
> >>>>>>> A karpie wędziłeś? Bo tołpyga to z karpiowatych i do karpia w
smaku
> >>>>>>> bardzo podobna.
> >>>>>>>
> >>>>>>> Qra
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>> Tak, wędziłem już karpie. Jednak ich smak, bez żadnych szczególnych
> >>>>>> zabiegów przy wędzeniu, był ok.
> >>>>>>
> >>>>>>
> >>>>>>
> >>>>> Z tych, co jadłam ostatnio, najbardziej smakują mi jednak pstrągi.
> >>>>>
> >>>>>
> >>> Masełko
> >>>
> >>>
> >>>>> :-)
> >>>>> Płocie takie sobie, trochę suche, leszcze i inne - w miarę. Karpia
> >>>>> wędzonego nigdy nie jadłam, ponieważ te złowione smażę od razu po
> >>>>> przyniesieniu; lubię smażone, nasolone i obsypane tylko mąką - na
> >>>>>
> > mocno
> >
> >>>>> rozgrzany olej, żeby pływały, jak frytki.
> >>>>>
> >>>>>
> >>>>>
> >>>> Tak ogólnie to chyba każda ryba (poza jesiotrem i węgorzem no i może
> >>>> łososiem) smażona jest smaczniejsza .
> >>>>
> >>>>
> >>> Do piwa najlepszy ostrobok panierowany.
> >>>
> >>>
> >>>
> >> Albo małe okonki wielkości palca, spieczone jak frytki i jedzone w
> >> całości.. Rarytas.
> >>
> > A do wódki kilki...
> >
> >
>
> Kilki?
Dokładnie - rosyjskie. Podobnie - byczki.
|