Data: 2009-12-10 19:14:17
Temat: Re: Wędzenie.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 10 Dec 2009 19:22:32 +0100, Jadrys napisał(a):
> W dniu 2009-12-09 18:51, Prawusek pisze:
>> "Jadrys"<C...@y...com> wrote in message news:hfoedb$ol0$1@news.onet.pl...
>>
>>> Prawusek pisze:
>>>
>>>> "Jadrys"<C...@y...com> wrote in message
>>>>
>> news:hfmja4$nnp$2@news.onet.pl...
>>
>>>>
>>>>> XL pisze:
>>>>>
>>>>>
>>>>>> Dnia Mon, 07 Dec 2009 14:19:48 +0100, Jadrys napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>> Qrczak pisze:
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>> W Usenecie Jadrys<C...@y...com> tak oto plecie:
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Za to po raz pierwszy zaeksperymentowałem z uwędzeniem tołpygi..
>>>>>>>>>>> Jednak eksperyment się nie powiódł, - ryba była bardzo niezjadła.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> W jakim sensie - smakowo, czy za sucha? Ile czasu trzymałeś w
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
>>>> solance?
>>>>
>>>>
>>>>>>>>> Trochę krócej niż węgorze, ale to chyba nie w tym rzecz - po prostu
>>>>>>>>> czuć ja było błotem.. Jeszcze żadna uwędzona przeze mnie ryba nie
>>>>>>>>> miała takiego smaku.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>> A karpie wędziłeś? Bo tołpyga to z karpiowatych i do karpia w smaku
>>>>>>>> bardzo podobna.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Qra
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>> Tak, wędziłem już karpie. Jednak ich smak, bez żadnych szczególnych
>>>>>>> zabiegów przy wędzeniu, był ok.
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>> Z tych, co jadłam ostatnio, najbardziej smakują mi jednak pstrągi.
>>>>>>
>>>>>>
>>>> Masełko
>>>>
>>>>
>>>>>> :-)
>>>>>> Płocie takie sobie, trochę suche, leszcze i inne - w miarę. Karpia
>>>>>> wędzonego nigdy nie jadłam, ponieważ te złowione smażę od razu po
>>>>>> przyniesieniu; lubię smażone, nasolone i obsypane tylko mąką - na
>>>>>>
>> mocno
>>
>>>>>> rozgrzany olej, żeby pływały, jak frytki.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Tak ogólnie to chyba każda ryba (poza jesiotrem i węgorzem no i może
>>>>> łososiem) smażona jest smaczniejsza .
>>>>>
>>>>>
>>>> Do piwa najlepszy ostrobok panierowany.
>>>>
>>>>
>>>>
>>> Albo małe okonki wielkości palca, spieczone jak frytki i jedzone w
>>> całości.. Rarytas.
>>>
>> A do wódki kilki...
>>
>>
>
> Kilki?
http://www.sjp.pl/co/kilka
--
Ikselka.
|