Data: 2012-11-28 16:23:04
Temat: Re: Wędzone ryby
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 28 Nov 2012 16:25:23 +0100, Stefan napisał(a):
> jako gotowy produkt to one są słonawe, nie za bardzo, ale jednak ciut ciut
> słonsze.
> Jak rozmawiałlem z wędzarnikami (?) (i przyglądałem się wędzeniu) to zaprawa
> jest słonawa.
> Tutaj najwazniejsze jest nieprzesuszenie ryby. Ona musi byc soczysta, lekko
> wilgotna, ten tłuszczyk pod skórką musi być miękko-lejący.
> Z tego co wiem karp zatorski wedzony będzie w sprzedaży na Jarmarku
> Świątecznym na Rynku Głównym. Naturalnie w Krakowie.
> 14 - 16 grudnia Wigilijny Małopolski Smak
Dzięki za info, u nas raczej w samą Wigilię będzie wędzenie, żeby rybka
była prosto z wędzarki - taka najlepsza. Jeśli nawet nie zdążymy sami, to
sąsiad zawsze w Wigilię wędzi i jeszcze ciepłe rybki dostarcza nam ponad
ogrodzeniem (odwrotną "pocztą" przekazuję wtedy domowy pasztet i wędzonki),
więc przekażę mu przepis :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|