Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Weekendowe smakołyki.
Date: Mon, 18 Oct 2010 12:43:08 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 37
Message-ID: <i9h8be$g1l$1@news.onet.pl>
References: <4td6vneurzio$.1151mv0ntd1j7$.dlg@40tude.net>
<i9fhoh$cub$1@mx1.internetia.pl>
<lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.net>
<i9fiqf$jns$1@mx1.internetia.pl>
<q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
<4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089074195202.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1287398574 16437 89.74.195.202 (18 Oct 2010 10:42:54 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Oct 2010 10:42:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330862
Ukryj nagłówki
"medea" <> wrote in message
news:4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
|W dniu 2010-10-17 21:43, Ikselka pisze:
| > Nadzienie mięsne (z gotowanego mięsa, np dobra wołowina z rosołu) jak do
| > pierogów, tyle że z gałką muszkatołową (niedużo tej gałki), sporo
pieprzu.
<...>
Pozwolę się wtrącić, bo zauważyłam w cytowanym i włos mi się zjeżył - to nie
są cepeliny, a tylko polskie pyzy z mięsem! Na Litwie nikt nigdy (!) nie
używa gotowanego mięsa do cepelinów - wyłącznie surowe.
Gotowane mięso idzie do ziemniaczanych blinów zmudzkich (Zemaiciu blynai),
nalesników lub pieczonych np. drożdzowych pierożków (nie mylić z polskimi
pierogami), także (to przy okazji tematu gotowanego mięsa w kuchni
litewskiej) na Litwie nie ma pierogów nadziewanych gotowanym mięsem -
wyłącznie surowym. Pisałam o tym jakiś czas temu (dośc dawno), więc wszystko
jest w archiwum grupy.
<...>
| > Proporcje obj.
| > ziemniaków surowych (po odciśnięciu soku) do zmielonych gotowanych jak
1:1.
<...>
Nie. To znów jest pomieszanie z poplątaniem w kierunku polskich pyz.
Proporcje w cepelinach są ok. 3-4 średnie ziemniaki na ok. 1 kg surowych.
Duża ilość gotowanych zmienia smak i strukture. Poza tym nie ma potrzeby
wybielania ich kwaskiem cytrynowym (nikt na Litwie nie dodaje czegoś
podobnego do ziemniaków) - cepeliny z natury są lekko szare i takie mają
być, jak się widzi białe, to znaczy, że ktoś przy tym "grzebal". Inna
sprawa, że u sprawnej gospodyni ziemniaki na cepeliny nie zdążą sciemnieć
(to taki mały teścik ;)).
Bożena.
(ta, co z Wilna ;))
|