Data: 2010-10-18 13:17:11
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 18 Oct 2010 12:43:08 +0200, Bożena napisał(a):
> "medea" <> wrote in message
> news:4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>|W dniu 2010-10-17 21:43, Ikselka pisze:
>|> Nadzienie mięsne (z gotowanego mięsa, np dobra wołowina z rosołu) jak do
>|> pierogów, tyle że z gałką muszkatołową (niedużo tej gałki), sporo
> pieprzu.
> <...>
>
> Pozwolę się wtrącić, bo zauważyłam w cytowanym i włos mi się zjeżył
Chyba za bardzo się emocjonujesz :-)
> - to nie
> są cepeliny, a tylko
Dlaczego "tylko"?
> polskie pyzy z mięsem!
OK, polskie pyzy z mięsem, nawet wolę tę nazwę. Bez "tylko".
> (...)Poza tym nie ma potrzeby
> wybielania ich kwaskiem cytrynowym (nikt na Litwie nie dodaje czegoś
> podobnego do ziemniaków) - cepeliny z natury są lekko szare i takie mają
> być, jak się widzi białe, to znaczy, że ktoś przy tym "grzebal". Inna
> sprawa, że u sprawnej gospodyni ziemniaki na cepeliny nie zdążą sciemnieć
> (to taki mały teścik ;)).
Jak się robi 8 szt, to może i nie zdążą, ale przy 20-30 to już inna sprawa
:-)
|