Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Weekendowe smakołyki.
Date: Tue, 19 Oct 2010 01:22:08 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 57
Message-ID: <i9ikqh$fh0$1@news.onet.pl>
References: <4td6vneurzio$.1151mv0ntd1j7$.dlg@40tude.net>
<i9fhoh$cub$1@mx1.internetia.pl>
<lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.net>
<i9fiqf$jns$1@mx1.internetia.pl>
<q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
<4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl> <i9h8be$g1l$1@news.onet.pl>
<1v8wp2go09ov9.5ymuxduecx2a$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: chello089074195202.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1287444113 15904 89.74.195.202 (18 Oct 2010 23:21:53 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Oct 2010 23:21:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330879
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <> wrote in message
news:1v8wp2go09ov9.5ymuxduecx2a$.dlg@40tude.net...
| Dnia Mon, 18 Oct 2010 12:43:08 +0200, Bożena napisał(a):
| > "medea" <> wrote in message
| > news:4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
| >|W dniu 2010-10-17 21:43, Ikselka pisze:
| >|> Nadzienie mięsne (z gotowanego mięsa, np dobra wołowina z rosołu) jak
do
| >|> pierogów, tyle że z gałką muszkatołową (niedużo tej gałki), sporo
| > pieprzu.
| > <...>
| >
| > Pozwolę się wtrącić, bo zauważyłam w cytowanym i włos mi się zjeżył
|
| Chyba za bardzo się emocjonujesz :-)
Nie. Zwyczajnie nie lubię, gdy ludzie wypaczają różne rzeczy - widziałam już
cepeliny z kapusty, ricottę z mrożonego kefiru itp. kwiatki. Chodzi mi o to,
że jak już robimy jakieś dania z innych krajów, to je przynajmniej róbmy
według oryginalnych przepisów, a jeśli dopasowujemy do swojego gustu lub coś
upraszczamy, zamieniamy itp., to już nie nazywajmy tych dań oryginalnymi
nazwami.
| > - to nie
| > są cepeliny, a tylko
|
| Dlaczego "tylko"?
|
| > polskie pyzy z mięsem!
|
| OK, polskie pyzy z mięsem, nawet wolę tę nazwę. Bez "tylko".
De gustibus... ;) Dla mnie polskie pyzy są "tylko", tak samo pierogi z
mięsem - nie umiem się przyzwyczaić do farszu z gotowanego mięsa. Jadłam już
różne pierogi, w tym takie nad którymi wszyscy się rozpływali z zachwytu,
ale dalej to były tylko pierogi z gotowanym mięsem.
| > (...)Poza tym nie ma potrzeby
| > wybielania ich kwaskiem cytrynowym (nikt na Litwie nie dodaje czegoś
| > podobnego do ziemniaków) - cepeliny z natury są lekko szare i takie mają
| > być, jak się widzi białe, to znaczy, że ktoś przy tym "grzebal". Inna
| > sprawa, że u sprawnej gospodyni ziemniaki na cepeliny nie zdążą
sciemnieć
| > (to taki mały teścik ;)).
|
| Jak się robi 8 szt, to może i nie zdążą, ale przy 20-30 to już inna sprawa
| :-)
Kochana, na Litwie nikt nie zabawia się w robienie 8 szt. Szkoda zachodu. U
mnie w rodzinie cepeliny się robi min. z 15-litrowego wiadra ziemniaków (nie
wiem, ile kg do niego wchodzi). Cepeliny robi się hurtowo na kilka dni, ale
zazwyczaj kończą się wcześniej, niż było planowane. Pyszne są odsmażane.
Bożena.
|