Data: 2010-10-19 10:44:57
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:11vvgilmqcepl$.xuhfg0r9hlug.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 19 Oct 2010 01:46:05 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>
>>> Chyba od tej pory dla mnie litewskie czarne pyzy o niemieckiej nazwie i
>>> z
>>> surowym mięsem są "tylko"...
>>
>> Widać, że nie znasz ślunskich czornych klusków.
>
> U nas w Polsce Świętokrzyskiej to czarne to się GAŁY nazywa, a kluski
> śląskie są właśnie bielutkie, bo z samych gotowanych ziemniaczków i
> jeszcze
> z mąką ziemnaczaną, o:
> http://www.google.pl/images?q=%22kluski+sl%C4%85skie
%22&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=fire
fox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=Fd68TNecGISUOtzcu
MUN&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=3&ved
=0CCoQsAQwAg&biw=1280&bih=646
>
Dokladnie tak...
4:1 (taka proporcja) i sposob podany przez Panslaviste...
(nawet u Maklowicza to bylo pokazane, a gotowal rodowity slazak)
Niektorzy dodaja jeszcze zoltko z jednego jajka - wtedy twardsze ponoc
wychpdza, ale nigdy nie probowalem. Sa tez "eksperci" dajacy zamiast maki
ziemniaczanej - make pszenna... ale to juz nie toto jest heh
|