Data: 2010-10-19 10:49:35
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1phzy3q8xhdoi$.15ftsgm6gd4lw.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:08:55 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 11:47:18 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>>
>>>>> Ale cepeliny to nie jest oryginalna litewska nazwa, tylko niemiecka -
>>>>> Zeppelin. Równie dobrze mogli sobie Litwini je nazwać po litewsku, nie
>>>>> po
>>>>> niemiecku.
>>>>
>>>> No jak mogli ci Litwini zachwycić się wynalazkiem jakiegoś Niemca!? Cóż
>>>> za brak patriotyzmu z ich strony!
>>>>
>>>> Ewa
>>>
>>> Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co mi chodzi w wypowiedzi Bożeny, czy
>>> udajesz? Zatem cóż, pozostaje mi wyjaśnić wszem i wobec: Bożena pisze o
>>> swoich regionalnych odmianach TEGO SAMEGO z wyższością przerastającą
>>> problem, a pogardliwie deprecjonuje wiadomą potrawę u mnie mówiac "to
>>> tylko
>>> polskie pyzy". Podkreśla tym samym swoją jedynie słuszną i wspaniałą
>>> litewskość i moją "tylko" polskość nawet w kuchni - dla mnie nie jest
>>> wzorem człowieka otwartego na innych, którego kuchnia naprawdę raduje i
>>> odpręża.
>>
>> Sugerujesz, że jest aż taka antysemicińska?
>
> Kuchnia to świątynia - ja po prostu obecnie OLEWAM to ciepłym moczem i idę
> robić polskie pierogi z mięsem. Staram się przy tym mieć dobry humor, bo
> mi
> nie wyjdą i ktoś się udławi.
>
a a propos pierogow z miesem - prosze o podanie przepuisu na nadzienie
(jakie mieso, jak dlugo gotowac, w czym itd - mowie calkiem powaznie i
prosze o w miare dokladny przepis :-)
Pierogi z nadzieniem z miesa surowego - hmmmm z baraniny na ten przyklad to
nie tak przypadkiem kolduny? I slynny rosol z koldunami? (MNIAM !!!)
|