Data: 2010-10-19 11:03:04
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:49:35 +0200, Misiek napisał(a):
> a a propos pierogow z miesem - prosze o podanie przepuisu na nadzienie
> (jakie mieso, jak dlugo gotowac, w czym itd - mowie calkiem powaznie i
> prosze o w miare dokladny przepis :-)
Mięso wołowe (szponder i tzw. oczko) z rosołu (u mnie z gotowanego najmniej
3-4 godzinki, powolutku, więc mięciutkie), odcedzone i wystudzone zemleć
dosyć drobno, dodajac zeszkloną na bladozłoto cebulę, sól, pieprz (sporo
pieprzu, ma być pikantne), nieco gałki muszkatołowej, ale nie za dużo, żeby
jej smak był lekko wyczuwalny, ale nie zdominował nadzienia bo będzie to
pasztet, trochę czosnku (swieży potraktowany na patelni razem z cebulą,
albo granulowany), trochę rosołu z tegoż mięsa (inaczej nadzienie będzie
suche) - ilość dostosowac na bieżąco mieszając, nadzienie ma być łatwe do
nabierania łyżeczką. Dobrze wymieszać.
>
> Pierogi z nadzieniem z miesa surowego - hmmmm z baraniny na ten przyklad to
> nie tak przypadkiem kolduny?
...plus tuk/szpik wołowy posiekany. Wtedy tak, kołduny. Ale to i tak TYLKO
pierogi ;-PPP
> I slynny rosol z koldunami? (MNIAM !!!)
Tak, ten z "Pana Tadeusza".
|