Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Trybun <Y...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wiadro chemii!.
Date: Tue, 16 Jul 2013 15:14:32 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 41
Message-ID: <ks3h02$ndi$1@node1.news.atman.pl>
References: <rhqsz9ezbswm.1xn49ryk2lq27$.dlg@40tude.net>
<51cabaee$0$1451$65785112@news.neostrada.pl>
<fx7kpy1g9cl4.zgz940gm2m5z$.dlg@40tude.net>
<kqeth3$dk2$1@node1.news.atman.pl>
<51cc36f4$0$1224$65785112@news.neostrada.pl>
<krtj3g$u2f$3@node2.news.atman.pl>
<51e3e88d$0$1212$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 37.209.141.13
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1373980483 23986 37.209.141.13 (16 Jul 2013 13:14:43
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Jul 2013 13:14:43 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:17.0) Gecko/20130620 Thunderbird/17.0.7
In-Reply-To: <51e3e88d$0$1212$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352204
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-07-15 14:18, Feniks z popiołów pisze:
> W dniu 2013-07-14 09:13, Trybun pisze:
>>
>> Ważne że maja smak, bo tak do końca nie wierzyłbym w opis składu.
>
> W składzie muszą podawać fakty. Inną sprawą jest to, JAKIE to mięso z
> szynki faktycznie było - pewnie takie, które nie nadawało się na
> wędliny lepszej jakości od parówek (może za tłuste, ze starego wieprza
> itd.). Niemniej jednak i tak te akurat parówki są zjadliwe. Po nich
> już żadnych innych wcześniejszych nie akceptuję (no, może poza tymi
> wspomnieniami z PRL-u, ale pewności nie mam, jak smakowałyby mi dzisiaj).
Ale dlaczego piszesz że musi być prawdą to co jest w opisie? Przecież w
razie kontroli to maksymalna kara za oszuustwo złamania normy wynosi
5000zł. A więc czym taki producent ryzykuje. Na pewno nie gustem
klienta, bo zamiast owej szynki dołoży jakichś chemicznych ulepszaczy
smaku, i klienci zaczną się o nie bić w kolejkach..
Tak czasem też się zastanawiam jak dzisiejsze wędliny by wyglądały
(smakowały) w konfrontacji z tymi PRLowskimi. W moim odczuciu dzisiejsza
kaszanka ma lepszy smak niż tamta, ale już baleron czy kiełbasa
krakowska przemawia za PRLem.
>
>> Ktoś niedawno w TV oznajmił że parówki "cielęce" nie maja nic
>> wspólnego z cielęciną...
>
> A skład sprawdzałeś? Tam w składzie nie wspominają o mięsie cielęcym,
> co najwyżej o znikomej zawartości (procentowo) tłuszczu i skórek
> cielęcych. BTW Od pewnego czasu w ogóle nie kupuję parówek, których
> składu nie jestem w stanie sprawdzić na opakowaniu, bo są np.
> sprzedawane luzem, a opakowanie w sklepie "wcięło".
>
> Ewa
>
Składu najczęściej nie można się doczytać, ale sama nazwa "cielęce"
powinna być wyznacznikiem dla potencjalnego klienta.
P.S. Ewa, Feniks... Sugerujesz że ten na wskroś męski ptak był kobietą?:-\
|