Data: 2017-06-30 18:18:14
Temat: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonem
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .06.2017 o 12:18 Stokrotka <o...@g...pl> pisze:
>>> OK. Rozumiem. Margaryna nie. Następnym razem spróbuję z masłem.
>
>> Stanowczo!
>> Zdrowsze i smaczniejsze.
>
> Masło pszetwozone termicznie też nie za zdrowe.
Oczywiście prawda.
Zakładałem, że nie wypala tej cebuli na węgiel, reagowałem natychmiast na
ewidentny i oczywisty błąd stosowania margaryny :)
Masło do 100 st. C jest bezpieczne, zatem lepiej dodać dopiero po
jabłkach, a nawet po winie/cydrze.
Wtedy temp. nie przekroczy 100 st. (jeśli nie będziemy się bardzo starać).
Zwróciłbym również uwagę na "oliwę" (to po oleju i margarynie/maśle już
trzeci rodzaj tłuszczu).
Niepotrzebnie.
Wiecie, że u nas lepiej nie stosować oliwy (to ten olej z oliwek, jeśli
ktoś nie rozróżnia), bo mało kto doceni (smak, zwłaszcza z pierwszego
tłoczenia), a często trafi do nas wręcz zjełczały?
> Lepiej zamień na olej.
Na szczęście olej już tam jest :)
> A kotlety zbij wcześniej delikatnie.
> A po podsmażeniu, zamiast gotować można zapieć w piekarniku, mniejsze
> prawdopodobieństwo pszypalenia.
Nie mam zdania :)
--
Trefniś
|