Data: 2007-11-26 08:55:21
Temat: Re: Wino owocowe
Od: Anka <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 26-11-2007 o 08:35:42 mitzan <l...@o...pl> napisał(a):
>> Do niedokończonej fermentacji dolewano "siary", ale obecnie jest zakaz -
>> konserwacja następuje poprzez dodanie spirytusu.
>
>
> Nie pleć, bo może się znaleźć ktos, kto uwierzy. Dzwon słyszałeś...
>
Że z "siarą" to nieprawda? Prawda. Przetwory owocowe konserwowano
roztworem dwutlenku siarki, czyli kwasem siarkowym (IV), żeby nie
pleśniały. Zalewało się takim zajzajerem truskawki na dżem, one ślicznie
bielały i mogły stać do czasu przerobienia, a potem, po podgrzaniu,
odzyskiwały dawny kolor :-) O truskawkach wiem na pewno, bo pracowałam
jakiś czas w przetwórni, ale jabłka pewnie też tak konserwowano, zresztą
nawet na etykietach wina marki "Wino" o ile pamiętam była podana zawartość
SO2.
Pozdrawiam,
Anka
|