Data: 2005-11-14 15:46:18
Temat: Re: Wok-gdzie to cholerstwo kupic?
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"jary" <f...@p...fm> wrote in message
news:dl7utp$usb$1@szczecin.szc.vectranet.pl...
> No wlasnie-taki prawdziwy, ze stali węglowej.
> Wszedzie jakas stal szlachetna ino.
Najlepiej pewnie w Europie zachodniej, bo w PL to pewnie wybor jest raczej ubogi,
ale...
Dobre woki ze stali nierdzewnej nie sa zle, bo te z weglowaej maja mnostwo wad, a
przede wszystkim musza byc "zaprymowane" olejem (choc Chinczycy wola uzywac smalcu -
olej zatyka bowiem "pory" stali")
No i po kazdym uzyciu musz byc czysto wymyte, rozgrzane na ogniu i zanwu zaprymowane
tluszczem bo inaczej beda rdzewiec. To wszystko jest dosyc klopotliwe, a przy
nieczestym uzywaniu woki i tak rdzewieja. Moja rada - nie kupuj woka ze stali
weglowej chyba, ze bedziesz go regularnie uzywal co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
Jesli sie uprzesz, to dobry wok ze stali weglowej nie powinien kosztowac wiecej niz
100 dolarow i zawierac sam wok, pokrywke w ksztalcie duzek kopuly (wazne) i podstawke
("ring") na ktorej wok stoi na gazie, jesli dol ma w ksztalcie plytkiego lejka. Ale
lepiej - znacznie lepiej - kupic jest wok z plaskim dnem - zachowuje sie on znacznie
lepiej na domowych kuchenkach gazowych i elektrycznych. Do tego dokup bambusowy
koszyczek/podatawke do parowania, pare babmusowych utensyliow i duza stalowa plaska
"lyzke" do przerzucania skladnikow i masz komplet na cale zycie.
Jesli zdecydujesz sie na alternatywe do woka ze stali weglowej, to masz pare wyborow:
- wok poktyry teflonem (nie kupuj za zadne skarby!)
- wok pokryty polewa ceramiczna (dobre, choc ciezkie i trzeba uwazac aby nie
podrapac/rozbic polewy)
- wok se stali nierdzewnej - wygodny (nie rdzewieje..)
- etc.
Nie kupuj dziadostwa za pare groszy (np. pseudo-teflon na blasze - to sie do niczego
nie nadaje.)
Natomiast niezle sa woki elektryczne - choc te naprawde dobrze wykonane i z mocnymi
palnikami sa drogie.
U mnie w domu gotuje/paruje sie w woku 3-4 razy w tygodniu wiec nie ma problemu z
rdzewieniem. W dodatku do woka elektrycznego (firmy Circulon - bardzo dobry!)
obecnie mamy dwa "woki z Chin" - jeden z plaskim a drugi z lejkowatym dnem, obydwa ze
stali weglowej, ale obydwa sa prawie nieuzywane od czasu zakupu woka dunskiej firmy
Scanpan. Jest to grube aluminium (odlewane pod cisnieniem) pokryte warstwa
ceramicznie napylonego tytanu: nic sie nie przylepia, wok rozgrzewa sie super rowno
i jest trawaly. Goraco polecam, choc dosyc kosztowny. Garnki Scanpan sa tez super.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
|