Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin3!gobli
n1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-sp
o-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 08 Jul 2015 11:21:49 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.7.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wyciskarka
References: <mnbjh3$a57$1@node1.news.atman.pl>
<559955e9$0$8387$65785112@news.neostrada.pl>
<mnbqb5$h9u$1@node1.news.atman.pl> <mnbr6a$ifv$1@node1.news.atman.pl>
<u07cgad8mmlx$.1rs6rw789miay$.dlg@40tude.net>
<mnc4c0$sko$1@node1.news.atman.pl>
<16g7ca0l8uo71$.i16wwg3ufj1y$.dlg@40tude.net>
<8...@g...com>
<559b7460$0$2199$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<559cd528$0$8367$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 31
Message-ID: <559cebad$0$27518$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.22.230.96
X-Trace: 1436347309 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27518 83.22.230.96:2235
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364626
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-07-08 o 11:05, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Czy tak samo można postąpić z ananasem? Ostatnio kupiłem nananasy na
>>> bazarku po 2,50 zł za sztukę (a sztuki dorodne), więc temat jest dla
>>> mnie ciekawy.
>> Ananas też najlepszy do wyciskania, o ile jest dojrzały. Do takiej
>> klasycznej sokowirówki się nie nadaje, bo jest bardzo soczysty. Ja mam
>> taki wihajster do krojenia ananasów, taka rurka a na niej krojąca
>> obręcz, coś w tym stylu:
>> http://mykitchen.pl/Wykrawacz-do-ananasa-z-krajaczem
-Vacu-Vin-zestaw
>> i kiedy ananas jest bardzo dojrzały, to po wykrojeniu miąższu zostaje
>> w "skorupie" jeszcze z 1/3 szklanki soku, więc myślę, że wyciskanie
>> to najlepszy na niego pomysł.
> Z tym pomysłem usiłowałem już wcześniej nieco polemizować. Niby można
> z dojrzałego ananasa wycisnąć to wodniste i uzyskać przezroczysty sok.
> Szkoda jednak wyrzucać resztę -- sok razem z zawieszonaymi częściami
> stałymi jest bardzo dobry. Mam wrażenie, że w dojrzałym przypadku jest
> mniej gęsty od rozdziamgolonej w podobny sposób truskawki (z truskawki
> też przecież by głupio było wyciskać sok).
Właściwie to zależy, co kto chce uzyskać - czy taki prawie klarowny sok,
czy przecierowy. W barach z wyciskanymi sokami można dostać tzw. shot z
ananasa i to jest właśnie szklaneczka takiego klarownego wyciśniętego soku.
Z pomidora też można wycisnąć niemalże klarowny sok, bez miąższu, taki
schłodzony jest super do napicia się, ale szkoda trochę tej reszty. Już
chyba kiedyś pisałam, że kiedyś dostaliśmy coś takiego w Hiszpanii (w
okolicach Granady) podane jako gazpacho, chociaż zwykle gazpacho kojarzy
się z czymś gęstszym.
Ewa
|