Data: 2015-07-08 11:21:49
Temat: Re: Wyciskarka
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-07-08 o 11:05, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Czy tak samo można postąpić z ananasem? Ostatnio kupiłem nananasy na
>>> bazarku po 2,50 zł za sztukę (a sztuki dorodne), więc temat jest dla
>>> mnie ciekawy.
>> Ananas też najlepszy do wyciskania, o ile jest dojrzały. Do takiej
>> klasycznej sokowirówki się nie nadaje, bo jest bardzo soczysty. Ja mam
>> taki wihajster do krojenia ananasów, taka rurka a na niej krojąca
>> obręcz, coś w tym stylu:
>> http://mykitchen.pl/Wykrawacz-do-ananasa-z-krajaczem
-Vacu-Vin-zestaw
>> i kiedy ananas jest bardzo dojrzały, to po wykrojeniu miąższu zostaje
>> w "skorupie" jeszcze z 1/3 szklanki soku, więc myślę, że wyciskanie
>> to najlepszy na niego pomysł.
> Z tym pomysłem usiłowałem już wcześniej nieco polemizować. Niby można
> z dojrzałego ananasa wycisnąć to wodniste i uzyskać przezroczysty sok.
> Szkoda jednak wyrzucać resztę -- sok razem z zawieszonaymi częściami
> stałymi jest bardzo dobry. Mam wrażenie, że w dojrzałym przypadku jest
> mniej gęsty od rozdziamgolonej w podobny sposób truskawki (z truskawki
> też przecież by głupio było wyciskać sok).
Właściwie to zależy, co kto chce uzyskać - czy taki prawie klarowny sok,
czy przecierowy. W barach z wyciskanymi sokami można dostać tzw. shot z
ananasa i to jest właśnie szklaneczka takiego klarownego wyciśniętego soku.
Z pomidora też można wycisnąć niemalże klarowny sok, bez miąższu, taki
schłodzony jest super do napicia się, ale szkoda trochę tej reszty. Już
chyba kiedyś pisałam, że kiedyś dostaliśmy coś takiego w Hiszpanii (w
okolicach Granady) podane jako gazpacho, chociaż zwykle gazpacho kojarzy
się z czymś gęstszym.
Ewa
|