Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Wyciskarka
References: <mnbjh3$a57$1@node1.news.atman.pl>
<559955e9$0$8387$65785112@news.neostrada.pl>
<mnbqb5$h9u$1@node1.news.atman.pl> <mnbr6a$ifv$1@node1.news.atman.pl>
<u07cgad8mmlx$.1rs6rw789miay$.dlg@40tude.net>
<mnc4c0$sko$1@node1.news.atman.pl>
<16g7ca0l8uo71$.i16wwg3ufj1y$.dlg@40tude.net>
<8...@g...com>
<559b7460$0$2199$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<559cd528$0$8367$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<559cebad$0$27518$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Wed, 8 Jul 2015 11:43:14 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 38
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1436348594 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27507 77.253.217.116:13410
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364627
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>> Ananas też najlepszy do wyciskania, o ile jest dojrzały. Do takiej
>>> klasycznej sokowirówki się nie nadaje, bo jest bardzo soczysty. Ja mam
>>> taki wihajster do krojenia ananasów, taka rurka a na niej krojąca
>>> obręcz, coś w tym stylu:
>>> http://mykitchen.pl/Wykrawacz-do-ananasa-z-krajaczem
-Vacu-Vin-zestaw
>>> i kiedy ananas jest bardzo dojrzały, to po wykrojeniu miąższu zostaje
>>> w "skorupie" jeszcze z 1/3 szklanki soku, więc myślę, że wyciskanie
>>> to najlepszy na niego pomysł.
>> Z tym pomysłem usiłowałem już wcześniej nieco polemizować. Niby można
>> z dojrzałego ananasa wycisnąć to wodniste i uzyskać przezroczysty sok.
>> Szkoda jednak wyrzucać resztę -- sok razem z zawieszonaymi częściami
>> stałymi jest bardzo dobry. Mam wrażenie, że w dojrzałym przypadku jest
>> mniej gęsty od rozdziamgolonej w podobny sposób truskawki (z truskawki
>> też przecież by głupio było wyciskać sok).
>
> Właściwie to zależy, co kto chce uzyskać - czy taki prawie klarowny sok,
> czy przecierowy. W barach z wyciskanymi sokami można dostać tzw. shot z
> ananasa i to jest właśnie szklaneczka takiego klarownego wyciśniętego soku.
To może dać odpowiedź na pytanie, skąd się bierze sorbet ananasowy. Ten
taki bardziej gęsty. Ale pytanie podstawowe, to o chęci, też ciekawe.
Myślę sobie teraz o tym, czy ktoś chciałby klarowny sok z truskawki.
Truskawka i ananas mają ze sobą wiele wspólnego. Zresztą z biologicznego
punktu widzenia jedno i drugie nie jest owocem.
> Z pomidora też można wycisnąć niemalże klarowny sok, bez miąższu, taki
> schłodzony jest super do napicia się, ale szkoda trochę tej reszty. Już
> chyba kiedyś pisałam, że kiedyś dostaliśmy coś takiego w Hiszpanii (w
> okolicach Granady) podane jako gazpacho, chociaż zwykle gazpacho kojarzy
> się z czymś gęstszym.
Też mi się wodnieste trafiło. Może nawet w tym samym miejscu. Muszę zbadać,
czy to regionalna specjalność, czy -- nomen omen -- czysty przypadek.
--
Jarek
|