Data: 2002-09-04 17:56:09
Temat: Re: Z czego powstaje mascarpone?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, September 04, 2002 1:41 PM
Subject: Re: Z czego powstaje mascarpone?
> > nie trzeba - mam dwa przepisy - jeden wloski opisujacy proces
> > technologiczny - on to wspomina o podgrzaniu do 85%, zakwaszeniu kwasem
> > mlekowym (o ile dobrze rozczytalam),
>
> Cały czas mam wrażenie, że ten naturalny kwas mlekowy pow. 70* traci swoje
> właściwości.
>
hmm - moze to nie byl kwas mlekowy - we wloskim nie jestem najlepsza a
oryginalu juz nie mam - ostalo mi sie jeno moje wlasne tlumaczenie - w
przepisie ang. jest sok z cytryny albo ocet winny jako zakwaszacz. Na
milioni.com pisza o 85 stopniach i tartaric acid (czy to nie jest kwas
mlekowy wlasnie ? prosze anglojezycznych o pomoc :-)
> Ufff, lepiej nie wspominać.
> Walczyłem i to dzielnie.
> Na dwie godz. przed wylotem do Czarnogóry przyszedł telegram, że impreza
> odwołana. Biuro "Dromader" nawiedziłem od razu i po ciężkich 2 dniowych
> zmaganiach [bo forsy nie mieli] wywalczyłem pobyt na Majorce. Po trzech
> dniach pobytu dowiedzieliśmy się, że biuro zbankrutowało.
> Wrażeń kulinarnych brak bo to był szwedzki stół, gdzie jak na trzeci dzień
> podali to samo to wszyscy bez mała westchnęli. Stół robiony raczej smakowo
> pod Niemców. Na mieście z kolei nie było dobrych knajp a te które były to
> były poza zasięgiem moich możliwości.
> Tyle, że pogoda dopisała aż za bardzo bo przez 2 tyg. bite 40* w cieniu a
> w mieście to jeszcze kilkadziesiąt więcej. Walka ze słońcem też była, mimo
> filtrów 20 skóra zeszła mi 3 razy.
> Ale wyspa piękna i jest co zwiedzać.
> --
> Pozdr. Jerzy Nowak
O kurcze - ladnie odbiles od tej Czarnogory ;-) Ciesze sie, ze nie
wyladowaliscie na bruku, jak wielu innych turystow w tym roku i urlop jednak
sie jakos udal :-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|