Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!peer01.ams1!peer.ams1.xl
ned.com!news.xlned.com!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.fr7!futte
r-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-e
xc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED
!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:jfrFTElhsdv9BfIH+BlND7Tr+VQ=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a99951e$0$31359$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Z łezką w oku.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5a9493f9$0$558$65785112@news.neostrada.pl>
<5a966855$0$573$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a96ebf1$0$598$65785112@news.neostrada.pl>
<5a9706d0$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
<5a998bc3$0$999$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 02 Mar 2018 18:17:02 GMT
Lines: 46
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.92.163
X-Trace: 1520014622 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31359 79.185.92.163:63443
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3089
X-Received-Body-CRC: 2317947074
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380321
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-02-28 o 20:45, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> Nie, ja piszę to z pozycji konsumenta. Na mojej wsi jest parę gospodyń
>>> którym chce się jeszcze piec chleb. Próbowałem każdego z nich. Zapach
>>> pieczenia wręcz powala, ale później jest już tylko gorzej. Nie wiem
>>> dlaczego ale wszystkie za mocno go spiekają.
>> Nie umieją palić w piecu chlebowym - za krótko i za ostro palą, więc po
>> prostu piec jest za gorący i chleb się od razu zbytnio spieka na
>> powierzchni, a dalej rośnie już tylko w środku, bez zwiekszania objętości,
>> co skutkuje utwardzoną warstwą wierzchnią, w efekcie zaś twardą, przypaloną
>> skórką. Dlatego kiedyś pieczono go na liściach kapusty - dawało to w
>> poczatkowej fazie pieczenia sporo pary. Dziś praktykuje się wkładanie do
>> gorącego pieca razem z chlebem - płaskiego naczynia z wodą.
>
> Trudno odgadnąć co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Stare
> gospodynie, pieką chleb od dawna, tak że je trudno podejrzewać o jakąś
> fuszerkę.
O fuszerkę może nie, ale o starość i związane z nią zapominanie, jak to
NAPRAWDĘ się kiedyś paliło i piekło...
>
>>
>>> Ale pal licho spieczenie
>>> gdy jest jeszcze ciepły i mięciutki , przynajmniej dla mnie całkiem
>>> niezajadły robi się po ostygnięciu. Skorka twarda że aby pogryźć to
>>> trzeba porządnie nadwyrężać szczęki.
>> Chleb trzeba zaraz po wyjęciu z pieca posmarować kawałkiem słoninki albo
>> chociaż wodą z solą i natychmiast po tym okryć cały grubą ściereczką lnianą
>> czy obrusem aż do wystudzenia.
>>
>>
>>
>>
>
> A jak to w ogóle jest że ten ze sklepu ma przeważnie bardzo cienką
> skórkę a ten domowego wypieku jak słoń, czym to idzie? Jakieś ekstra
> dodatki typu chemia w tym sklepowym?
Dla mnie to oczywiste, że tak.
--
XL
|