Data: 2006-04-10 01:02:27
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e1boqh$5of$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:e1bl1e$ndm$1@news.onet.pl...
>>> Wyszedł trochę za suchy (jakby gliniasty). Ale bez zakalca. Jest
>>> sprężysty. Wyrabialem az ciasto bedzie odstawać od ręki. Czy dodałem za
>>> dużo mąki?
>>
>> Jak gliniasty to nie sprężysty :) masz na myśli może to, że jest dość
>> zbity i słabo wyrośnięty,
>
> Właśnie zbity.
>
> może to być wina mąki albo zakwasu jeśli jest jeszcze słaby,
>
> Ciasto powiększyło swoją objętość ponad dwukrotnie więc zakawas był chyba
> wystarczająco silny.
>
>> podaj przepis z jakiego korzystałeś przy pieczeniu i ile wyrastałeś chleb
>> wtedy będę mogła pomóc coś więcej.
> \
> Zułyłem kilogram mątki żytniej i wyrabiałem to ala ciągle kleiło się i nie
> odstawało od miski. Więc zacząłem dodawać mąkę żytnią razową. Aż przestąło
> sie kleić. Może tu leży przyczyna. I chleb jest suchy. Widocznie mąki było
> za dużo. ALe jest sycący. Jedna kromka na śniadanie i wystarczy do obiadu
> ;-)
>
> MP
Razowe pieczywo nie rośnie tak szybko jak białej mąki...
|